Thailand i startgroparna att rena hav från skräp

Miljöarbete Thailand är det första landet i Asien att ta del av projektet Upcycling the Oceans, med ambitionen att minska mängden skräp i haven och bevara kustområden.

Thailand i startgroparna att rena hav från skräp
Thailändska Turistbyrån

Thailand vill bli en förebild regionalt för grön turism, och är det första landet i Asien att gå med i Upcycling the Oceans – ett gemensamt globalt initiativ av Thailändska Turistbyrån, PPT Global Chemical och Ecoalf Foundation.

Målet är att bevara havet och kustområden samt omvandla plastskräp till tråd för att göra tyg, och i sin tur även kläder och accessoarer. Det tre år långa projektet började på Koh Samet, där lokala fiskare och dykare gick samman för att rena stranden och havsbotten.

När stranden Patong Beach i Phuket, Thailand, städades hittades ett stort antal cigarettfimpar. För att ytterligare minska mängden skräp på stränder, har de thailändska myndigheterna infört rökningsförbud på 20 av de mest populära stränderna i Thailand. Det kan följas av ytterligare ett rökningsförbud på turistbåtar och färjor.

Costa Rica förbjuder engångsförpackningar av plast


Fakta

Plast i haven

Varje år hamnar 8 miljoner ton plast i haven och det tros vara runt 150 miljoner ton plast i havet just nu – motsvarande 4 650 miljarder plastpåsar från mataffären.

Vid 2050 kommer det finnas mer plast än fisk i haven. Bara 5 procent spolas upp på stränder igen, och ändå är det något som märks av för de boende längs kusterna samt resenärer. Människor på haven är ansvariga för 20 procent av skräpet i haven.

Plast i haven försvinner inte, men omvandlas till mikroplaster – vilket gör det ännu mer angeläget att rena haven från skräp.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.