nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Reservatet är hela 1,5 miljoner kvadratkilometer, en yta som är ungefär lika stor som Sverige, Finland och Norge tillsammans. FOTO: Wikimedia Commons

Nu skapas världens största marina skyddsområde

Nu etableras det största marina skyddade området i världen. Reservatet inrättas på internationellt vatten, i Rosshavet vid Antarktis av Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources.

  • Annons 1

Inrättningen är hem åt bland annat kejsarpingviner, valar, fiskar och plankton.

Havs- och vattenmyndigheten har arbetat för en överenskommelse sedan förslaget startade 2012 och fokuserar nu på två nya avtalsförslag som ligger på bordet och ska förhandlas med de övriga medlemsländerna.

Förslaget om att införa reservatet lades fram av USA och Nya Zealand redan 2012. Sedan dess har intensiva diskussioner pågått mellan de 25 länder som är medlemmar i Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources, CCAMLR.

Skyddas i 35 år

Efter sex års förhandlingar nåddes konsensus och nu träder överenskommelsen ikraft. Det innebär att området i det näringsrika havet som nu blir reservat skyddas och bevaras i 35 år framöver.

– Det är svårt att skydda internationellt vatten och detta är en milstolpe i arbetet om marint skydd i Antarktis. Det är en stor bedrift att 25 länder kommit överens om att öka skyddet för detta näringsrika område med stor biodiversitet – det med kräver tid och engagemang. Samtidigt deltar vi också i att öka områdeskyddet i Arktis, säger Jessica Nilsson, utredare på HaV.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4