Nu skapas världens största marina skyddsområde

Miljöarbete Nu etableras det största marina skyddade området i världen. Reservatet inrättas på internationellt vatten, i Rosshavet vid Antarktis av Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources.

Nu skapas världens största marina skyddsområde
Wikimedia Commons

Inrättningen är hem åt bland annat kejsarpingviner, valar, fiskar och plankton.

Havs- och vattenmyndigheten har arbetat för en överenskommelse sedan förslaget startade 2012 och fokuserar nu på två nya avtalsförslag som ligger på bordet och ska förhandlas med de övriga medlemsländerna.

Förslaget om att införa reservatet lades fram av USA och Nya Zealand redan 2012. Sedan dess har intensiva diskussioner pågått mellan de 25 länder som är medlemmar i Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources, CCAMLR.

Skyddas i 35 år

Efter sex års förhandlingar nåddes konsensus och nu träder överenskommelsen ikraft. Det innebär att området i det näringsrika havet som nu blir reservat skyddas och bevaras i 35 år framöver.

– Det är svårt att skydda internationellt vatten och detta är en milstolpe i arbetet om marint skydd i Antarktis. Det är en stor bedrift att 25 länder kommit överens om att öka skyddet för detta näringsrika område med stor biodiversitet – det med kräver tid och engagemang. Samtidigt deltar vi också i att öka områdeskyddet i Arktis, säger Jessica Nilsson, utredare på HaV.

Fakta

Fakta om skyddsområdet

 
  • Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources, CCAMLR, förvaltar den marina miljön i Södra oceanen runt kontinenten Antarktis enligt en konvention som beaktar både miljön och det fiske som bedrivs i området ur ett ekosystemperspektiv. Sverige är medlem sedan 1984.
  • Det marina områdesskyddet i Rosshavet, Antarktis, omfattar tre zoner och en area på 1,5 miljoner kvadratkilometer, 72 procent av området blir helt fiskefritt.
  • Sverige har aktivt stöttat förslaget sedan det först presentareades för CCAMLR’s vetenskapskommittén 2011.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.