För ett och ett halvt år sedan skruvade Telenor upp de första solpanelerna på taket till en teknikbod i Strängnäs. Utfallet har varit riktigt bra, solcellerna har sedan dess levererat 11 000 kWh per år och dagar med fint väder har strömmen räckt för att göra sajten självförsörjande på energi under dagtid.
– Med det i ryggen valde vi att gå vidare med fler sajter och vi passade på när det var anläggningar som behövde uppgraderas, berättar Patrik Nilsson, nätexpert hos operatören.
Totalt är det nu fem stora basstationer som redan fått eller snart ska få solceller på taket. Att man satsat på stationer som tar emot mobiltrafiken från ett större område har med just takytan att göra, det behövs en bra yta att montera solpanelerna på.
– Men vi tittar just nu på hur vi ska kunna använda det även för enskilda basstationer i mobilnätet, säger Patrik Nilsson.
Ett alternativ skulle vara en panel som monteras fristående vid sidan av basstation, men ännu har Telenor inte hittat någon sådan lösning som ger tillräckligt mycket effekt.
Miljöaspekten är det viktigaste i projektet för återbetalningstiden med dagens teknik är lång, drygt 10 år. Samtidigt ökar effekten på nya paneler med omkring åtta procent per år.
– Vi driver redan vårt nät med grön el, men om vi producerar vår egen energi kan den ström vi idag köper användas av någon annan, säger Patrik Nilsson som inte utesluter att det blir ytterligare någon basstation som i samband med andra uppgraderingar får paneler redan innan pilotstudien är klar.
– Någon gång måste man våga satsa. Nu ska vi utvärdera hur de här fem anläggningarna fungerar under minst ett år framöver och se hur mycket de levererar och hur vi ska gå vidare, säger han.