Sverige blir värd för FN-möte om en hållbar framtid

FN Sverige kommer att stå värd för FN-mötet år 2022 som kommer fokusera på hållbarhet. Mötet sker 50 år efter FN:s första miljökonferens som skedde i Stockholm 1972.

Sverige blir värd för FN-möte om en hållbar framtid
Stockholm och Sverige står värd för FN-mötet 2022 om en hållbar framtid.

Stockholm+50 kommer att äga rum i Stockholm den 2–3 juni 2022. Målet med FN-mötet är dels att diskutera hur takten för genomförandet av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 kan öka. Och dels fundera på hur återhämtning från pandemin kan bidra till en mer hållbar framtid.

Enligt ett pressmeddelande från Miljödepartementet är ”ambitionen att Stockholm+50 ska bidra till att omdefiniera människans relation till naturen och att skapa välfärd inom de planetära gränserna”.

− I Stockholm i juni 2022 kommer femtio års miljöhistoria att möta framtiden, vid ett tillfälle då det är åtta år till att vi ska nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Det blir ett tillfälle att reflektera över vilka utmaningar och möjligheter vi har idag och vad som krävs för en hållbar framtid, säger miljö- och klimatminister Per Bolund, i ett pressmeddelande.

År 2022 är det 50 år sedan FN:s miljöprogram Unep grundades efter konferensen 1972 i Stockholm. Hur det kommande mötet ska genomföras, eller i vilken form är inte färdigt ännu, men detaljerna kommer att presenteras inom en snar framtid.

Fakta

Unep

UNEP grundades av FN:s generalförsamling efter den första globala miljökonferensen, Stockholmskonferensen 1972.  Det är FN:s ledande instans för miljöfrågor och har cirka 190 medlemsstater. I det svenska arbetet stödjer Naturvårdsverket tillsammans med Miljödepartementet UNEP med sakkunskap.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.