Svenskt elnätsprojekt vinner världspris

Karriär Projektet Växlande effektreglering, VäxEl, som drivs av Sustainable Innovation tilldelas idag världspriset ISGAN Award of Excellence.

Svenskt elnätsprojekt vinner världspris
Sustainable Innovation

Priset går till det projekt som på bästa sätt främjar energiomställningen och möjliggör nyttjandet av mesta möjliga mängd förnybar energi i elnätet.

Projektet kopplar ihop elbilsladdning, solceller, energilagring och inkluderar även värmepumpar som styrs i Upplands energis elnät.

Världspris till Sustainable Innovation 

Arbetet med installationer av energilager och elbilsladdning pågår för fullt och i vintras kunde höga effekttoppar, som är problematiska för nätet, styras bort och ge utrymme för mer förnybar el. Dessutom innebar det minskade kostnader för både nätbolag och kunder.

– För att öka andelen förnybar energi och för ett mer flexibelt energisystem är utveckling av nya tekniska lösningar viktigt. Det är därför väldigt glädjande att se de framsteg som svenska företag gör internationellt och jag gratulerar Sustainable Innovation till utmärkelsen som bekräftar att de är världsledande på sitt område, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Läs mer: Fiskarna som får rött ljus i WWF:s nya fiskguide

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.