Umeåforskare rekryteras till Tusen Talanger

Karriär Vetenskapsakademien i Peking vill locka till sig två tusen skarpa forskare i utlandet och övertala dem att flytta till Kina. En av dem är forskarassistent Bin Yang vid Umeå universitet, som framgångsrikt forskar om byggmiljöer och energieffektivisering.

Umeåforskare rekryteras till Tusen Talanger
Umeå universitet.

– Det känns hedervärt och stort. Detta är ett av de mest prestigefyllda uppdrag man kan ha i Kina, och det är dessutom en livslång ära. Tusen Talanger-programmet är något som varje kinesisk forskare känner till och drömmer om att vara en del i, säger Bin Yang, forskarassistent på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, som efter en årslång urvalsprocess har passerat nålsögat.

Utmärkelsen innebär att Bin Yang flyttar tillbaka till Kina för att forska och får bland annat cirka 1,2 miljoner kronor personligt pris efter skatt och 5 miljoner kronor i startup-bidrag.

Läs mer: ”Det tar tid att bygga ett hållbart varumärke”

Bin Yang forskar på byggda inomhusmiljöer och fokuserar på termisk komfort, luftkvalitet och hälsa. Han studerar också energieffektiva HVAC-system (värme och ventilation).

– Jag planerar att flytta tillbaka till Kina i slutet av året. Jag kommer självklart att fortsätta att samarbeta med forskare vid Umeå universitet. Vi har planer på att skapa ett China Sweden Joint research center.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.