Uppgifter: Sverige enda land som planerar rösta nej till CSDDD

CSDDD Enligt uppgifter från Bryssel är Sverige det enda landet som just nu planerar att aktivt rösta nej till EU:s Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD. Det meddelar Swedwatch, som tillsammans med flera andra organisationer uppmanar Sveriges regering att tänka om.

Uppgifter: Sverige enda land som planerar rösta nej till CSDDD
Näringsminister Ebba Bush. Foto: Adobe Stock, Ninni Andersson/Regeringskansliet

Lagen beskrivs som historisk, då den för första gången kräver att företag tar ansvar över vad som händer i deras leverantörsled när det kommer till miljörelaterade frågor och mänskliga rättigheter. Det handlar saker som att motverka barn- och tvångsarbete, samt se till att produktionen av varor inte skadar naturen på olika sätt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Direktivet var så gott som färdigförhandlad och tanken var att den slutliga omröstningen skulle äga rum förra veckan. Men då flera länder började vackla i frågan valde det belgiska ordförandeskapet att flytta fram omröstningen. Planen är att den ska äga rum på fredag vilket Miljö & Utveckling tidigare rapporterat om.

Vad omröstningen kommer att landa i är fortfarande oklart. Flera länder tvekar kring om de ska rösta, ja, nej eller lägga ner sin röst.

Inför omröstningen på fredag meddelar nu Swedwatch att de fått uppgifter från Bryssel att Sverige troligtvis blir det enda land som aktivt röstar nej till CSDDD-paketet. Ebba Busch och regeringen har dock inte officiellt sagt att Sverige kommer att rösta nej.

– Vi kan inte berätta exakt från vilka källor vi hämtat vår information. Men så går tongångarna i Bryssel nu vad vi förstår. Visst är det så att också en nedlagd röst blir ett nej i resultatet. Men att faktiskt aktivt som land rösta nej är en väldigt stark markering. Vi tycker att det skulle vara otroligt upprörande om Sverige agerade så när vi faktiskt har en politisk överenskommelse på bordet, säger Swedwatch kommunikationschef Ami Hedenborg till Miljö & Utveckling.

Orsaken till att flera länder vacklar, beskrivs som att det är administrativt tungt för små- och medelstora företag. Ebba Bush har bland annat sagt till Sveriges Radio att ”förslaget som nu ligger på bordet riskerar att få oöverblickbara konsekvenser för mindre bolag”.

I ett gemensamt uttalande skriver Swedwatch, tillsammans med Fairtrade Sverige, ForumCiv, Naturskyddsföreningen och Oxfam Sverige, att det argumentet inte går ihop med det faktum att ett stort antal svenska, nordiska och europeiska företag efterlyser en gemensam lagstiftning.

Vidare uppmanar de Sveriges regering att rösta ja till direktivet.

”Arbetstagare och samhällen i globala värdekedjor behöver och vill ha rättvisa. Sverige, och övriga länder i EU, måste nu visa politiskt och moraliskt ledarskap och säga ja till ett direktiv som reglerar företags ansvar för människor och miljö” skriver de.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.