Stora it-företag ska bli energisnålare

Itk-sektorn står för över åtta procent av EU:s elförbrukning. Nu ansluter en rad stora företag till gemensamma uppförandekoder.

Stora it-företag ska 
bli energisnålare

Sektorn för informations- och kommunikationsteknik är en riktig energislukare och förbrukning och utsläpp förväntas stiga kraftigt de kommande tio åren.

För att minska branschens miljöpåverkan har Europeiska kommissionens gemensamma forskningscentrum tagit fram frivilliga uppförandekoder. Under konferensen ICT 2010 Digitally Driven i Bryssel som hölls nyligen anslöt ytterligare 16 företag till löftet att följa koderna och på så vis minska sin miljöpåverkan. Åtgärderna kan få ner ett enskilt företags elförbrukning till hälften.

Bland annat finns en uppförandekod för bredband och en för datorcentrum. I uppförandekoden för bredbandsutrustning från 2007 ingår högsta tillåtna elförbrukning i både hushållen och i telekomoperatörernas stationer för olika typer av utrustning. Här är lågenergiprodukter nyckeln.

I uppförandekoden för datorcentrum ingår design, upphandling och drift inom exempelvis programvara, it-arkitektur och it-infrastruktur.

Ett svenskt företag som anslöt sig var Telia Sonera, som nu ska följa uppförandekoden om bredband.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.