Stenas största vindpark ska byggas i Mönsterås

Energi Stena Renewables har beslutat att bygga en vindkraftpark i småländska Mönsterås. Den blir bolagets största hittills.

Stenas största vindpark ska byggas i Mönsterås
Foto: Stena Renewable

En bit från grannarna och på en plats där det blåser bra i Mönsterås kommun, ska 36 vindkraftverk installeras nästa år. De beräknas kunna ge 500 gigawattimmar el under ett år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Idag levererar vi 900 gigawattimmar el från våra vindkraftverk. Den här blir vår största park, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewables.

200 meter höga

19 markägare är inblandade i projektet och Peter Zachrisson berättar att opinionen är positiv på det stora hela. I kommunen finns redan vindkraftverk och dessutom förnybart i stor mängd i annan form, som biobränsle.

Men där den här vindkraftparken planeras finns ännu inga anläggningar, så första steget blir att bygga vägar. Sedan ska fundamenten komma på plats och därefter de 125 meter höga tornen på vilka rotorer med en diameter av 150 meter placeras. När rotorbladen står rakt upp blir höjden 200 meter.

– De blir bland de större när de kommer på plats. Men det är den storleken som gäller idag, de blir större hela tiden.

Vindkraft går att förutsäga

Vindkraften kritiseras för att inte ge ett jämnt tillflöde av el. Peter Zachrisson kontrar med att mängden el från vindkraft i alla fall går att förutsäga.

Företaget har tillgång till goda förutsägelser om vindförhållanden, vilket gör att det går att veta hur mycket el det blir en tid framåt.

Investeringen kostar 1,7 miljarder kronor

– Vi bedömer att vi får en vettig avkastning på projektet över tid med rådande elpriser, säger Peter Zachrisson.

Fler projekt väntar framöver.

– Vi fokuserar på södra Sverige där konsumtionen är hög. Dessutom finns ett stort kraftunderskott i området, säger Peter Zachrisson.

Men det blir även byggen längre norrut, i Dalarna. Mer detaljerat än så kan han inte berätta i dagsläget.

Sammanlagt har företaget tio parker och är en av de största aktörerna inom vindkraft i Sverige.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste