Stenålderstuggummit gör comeback

Miljöarbete Det danska startup-företaget True Gum har tagit fram ett tuggummi helt fritt från plaster, gjort på endast nedbrytbart material. Hittills har livsmedelsjätten Coop och flera restaurangkedjor börjat sälja tuggummit.

Stenålderstuggummit gör comeback
Foto: True Gum

Har du någon gång hört att stenåldersmänniskorna brukade tugga kåda som tuggummi? Det här tuggummit kan närmast liknas vid det.

Enligt True Gum tuggar en normalsvensk 148 tuggummin per år. Ett vanligt tuggummi är tillverkat av petroleumsbaserad syntetisk plast, som inte är nedbrytbart av naturen. Det är samma material som även återfinns i bildäck, vattenflaskor och plastpåsar.

Kanske är det inte så konstigt att det tar upp till 25 år för naturen att bryta ned ett tuggummi.

Vill tillverka hållbart tuggummi

Grundaren av True Gum, Peter Juul Regnersgaard, fick idén till företaget när han själv tagit reda på vilka ämnen ett vanligt tuggummi innehåller.

– Det var en enorm aha-upplevelse för mig att upptäcka att jag faktiskt gick runt och tuggade på plast. Människor är så medvetna om maten de äter och varifrån den kommer, men tuggummi är en produkt som många människor köper på rutin utan att oroa sig för vad det innehåller och vilka konsekvenser det kan få för naturen och vår kropp, säger Peter Juul Regnersgaard, grundare av True Gum, i ett pressmeddelande.

Han fick sedan idén att starta ett företag och tillverka ett mer hållbart tuggummi.

Stenålderstuggummit
Tuggummit ska vara 100 procent biologiskt nedbrytbart – du ska alltså kunna slänga det i komposten efteråt. Foto: True Gum

Stenålderstuggummit från Centralamerika

True Gum innehåller juice från sapodillaträdet som växer i Centralamerika. Juicen tappas ur träden och inga träd fälls vid skörd.

Affärsidén är att alla komponenter ska ha ett naturligt ursprung. Därför skippar företaget aspartam, artificiella färgämnen och oönskade kemikalier. Som sötningsmedel används stevia och xylitol.

Smakerna är gjorda på ingefära och gurkmeja, mynta och matcha, hallon och vanilj samt lakrits och eucalyptus.

I dag säljs tuggummit hos Coop, Life, Paradiset, Arket, Espresso House och Mahalo. Tillverkningen sker i Glostrup i Köpenhamn, där ett litet team bakar tuggummit.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.