Kemikalieinspektionen samarbetar med kemikaliemyndigheterna i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge för att fasa ut PFAS i Sverige och EU. Just nu håller de på att undersöka hur begränsningarna för de farliga kemikalierna ska se ut.
Flera europeiska myndigheter går ihop – vill förbjuda PFAS
Kemikalier
Forskare, intresseorganisationer och företag som använder PFAS uppmanas nu att lämna information om hur de jobbar med kemikalierna. Detta för att EU ska kunna ta fram ett rimligt begränsningsförslag.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
För att underlaget till ett begränsningsförslag inom EU:s kemikalielagstiftning Reach ska bli så hållbart som möjligt, söker myndigheterna information från aktörer som producerar eller använder PFAS.
Enkät för information
Myndigheterna har därför tagit fram en enkät där företag har möjlighet att lämna information. Även forskare och intresseorganisationer uppmanas att fylla i enkäten, som finns tillgänglig till och med 31 juli 2020.
Fakta
Vad är PFAS?
– Vi uppmuntrar alla intressenter att fylla i enkäten. Detta är viktigt för att vi ska kunna lägga fram ett väl underbyggt begränsningsförslag, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.
Framför allt söker myndigheterna information från företag som producerar eller använder PFAS, säljer kemiska produkter eller varor med dessa ämnen, samt producerar eller använder PFAS-fria alternativ.
Förbud mot icke nödvändig användning
Förslaget ska gälla all användning av PFAS som anses vara icke nödvändig för samhället.
– PFAS är mycket svårnedbrytbara i miljön och riskerar att leda till föroreningar av grund- och dricksvattnet. Vissa är påvisat skadliga för hälsan och har bland annat kopplats till utveckling av vissa cancerformer. Med det här initiativet vill vi minimera användningen av PFAS i Europa, säger Jenny Ivarsson.
Enkäten finns här.