Flera europeiska myndigheter går ihop – vill förbjuda PFAS

Kemikalier Forskare, intresseorganisationer och företag som använder PFAS uppmanas nu att lämna information om hur de jobbar med kemikalierna. Detta för att EU ska kunna ta fram ett rimligt begränsningsförslag.

Flera europeiska myndigheter går ihop – vill förbjuda PFAS
PFAS i brandskum är ett stort problem i Sverige. Foto: StockAdobe

Kemikalieinspektionen samarbetar med kemikaliemyndigheterna i Tyskland, Nederländerna, Danmark och Norge för att fasa ut PFAS i Sverige och EU. Just nu håller de på att undersöka hur begränsningarna för de farliga kemikalierna ska se ut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För att underlaget till ett begränsningsförslag inom EU:s kemikalielagstiftning Reach ska bli så hållbart som möjligt, söker myndigheterna information från aktörer som producerar eller använder PFAS.

Enkät för information

Myndigheterna har därför tagit fram en enkät där företag har möjlighet att lämna information. Även forskare och intresseorganisationer uppmanas att fylla i enkäten, som finns tillgänglig till och med 31 juli 2020.

Fakta

Vad är PFAS?

PFAS, eller högfluorerade ämnen, är en grupp syntetiskt framställda kemikalier. Flera tusen ämnen har hittills identifierats och de används brett i samhället – bland annat i allväderskläder, skor, livsmedelsförpackningar, kosmetika, rengöringsmedel och brandskum.

Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de inte bryts ner i miljön. Näst intill alla människor har PFAS i kroppen och PFAS förekommer överallt i miljön. Dessutom är många PFAS vattenlösliga och rörliga i mark vilket innebär att dricksvattentäkter riskerar att förorenas.

Källa: Kemikalieinspektionen

– Vi uppmuntrar alla intressenter att fylla i enkäten. Detta är viktigt för att vi ska kunna lägga fram ett väl underbyggt begränsningsförslag, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Framför allt söker myndigheterna information från företag som producerar eller använder PFAS, säljer kemiska produkter eller varor med dessa ämnen, samt producerar eller använder PFAS-fria alternativ.

Förbud mot icke nödvändig användning

Förslaget ska gälla all användning av PFAS som anses vara icke nödvändig för samhället.

– PFAS är mycket svårnedbrytbara i miljön och riskerar att leda till föroreningar av grund- och dricksvattnet. Vissa är påvisat skadliga för hälsan och har bland annat kopplats till utveckling av vissa cancerformer. Med det här initiativet vill vi minimera användningen av PFAS i Europa, säger Jenny Ivarsson.

Enkäten finns här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.