På god väg mot energioberoende

imorgongron13 Pappersmassatillverkaren Södra Cell har lyckats styra om till en mer resurseffektiv och miljövänlig energianvändning. Vd Gunilla Saltin berättade om kursändringen på Imorgon Grön.

På god väg mot energioberoende

Södra Cell ägs av skogsägare i södra Sverige och tillverkar pappersmassa i sina tre fabriker. Tillverkningsprocessen är väl utarbetad och låter sig inte så lätt ändras. Men med en minskande efterfrågan på pappersprodukter behövde Södra Cell hitta nya affärsområden och effektivisera sin verksamhet. En del har varit att även börja tillverka textilmassa – men den största utvecklingen har skett på energiområdet.

Vd Gunilla Saltin berättade på Miljö & Utvecklings konferens Imorgon Grön om hur Södra Cell lyckats göra snart två av tre fabriker helt fossiloberoende och självförsörjande på energi.

Investeringar för att spara energi

Arbetet började med en energistrategi: Södra Cell skulle nå en fossilfri massaproduktion, maximera sin energiproduktion, använda värmen från processerna till fjärrvärme och maximera sin försäljning av biobränslen från det restmaterial som inte blir till massa.

– Vi har jobbat mycket med att minska vår energiförbrukning i alla led. Och det handlar inte om att släcka lampor, utan om stora investeringar, säger Gunilla Saltin.

Genom att spara in på energiförbrukningen i tillverkningsprocesserna har Södra Cell lyckats skapa ett större överskott och hittat ett nytt affärsområde som energiproducenter.

Tjata, tjata, tjata

För organisationen betydde omsvängningen en stor förändring. Från att bara producera massa – som fick konsumera den energi som behövdes – står affärsverksamheten nu på två ben. Självklart kräver massaproduktionen fortfarande sin del av energin, men den ska nu balanseras mot energiproduktionen.

– Vi har jobbat mycket med att få medarbetarna att förstå att nu gäller två spår. Det viktiga är att hålla blicken på målet och att ha en enkel och tydlig strategi som är väl förankrad och kommunicerad. Sedan är det bara att tjata, tjata, tjata. Man måste vara tålmodig och ihärdig, säger Gunilla Saltin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.