Världens första globala standard för jämställdhet är här

Social hållbarhet Nu har världens första globala standard för jämställdhet lanserats. Standarden, som svenska experter varit med och tagit fram, ger företag verktyg att motverka ojämlikhet mellan könen. Samtidigt startar arbetet med en ny standard för ökad mångfald och inkludering.

Världens första globala standard för jämställdhet är här
Nu finns en global standard för jämställdhet på plats. Foto: Adobe Stock.

Initiativet till en ny global standard för jämställdhet togs av det franska standardiseringsorganet AFNOR. Sommaren 2022 godkände Iso förslaget nu har arbetet färdigställts.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Standarden, ISO 53800, kan tillämpas inom alla organisationer, oavsett storlek, plats eller verksamhetsområde. Den innehåller definitioner, riktlinjer och verktyg som organisationer kan använda för att förebygga och hantera problem när det kommer till jämställdhetsarbetet.

”Det är viktigt att ha en samsyn”

Totalt har experter från 38 andra länder deltagit i framtagandet av standarden, varav flera är från Sverige.

Ulrika Edholm är projektledare på Svenska Institutet för Standarder, SIS, och ledare för den svenska arbetsgruppen. Att få 38 länder att ställa sig bakom standarden, så att det nu finns erkända termer och definitioner på plats när det kommer till jämställdhet menar hon är ett stort steg framåt.

– Det är viktigt att ha en samsyn i de här frågorna. Det ska inte råda någon tvekan om vad begrepp som diskriminering och sexuellt utnyttjande innebär, säger hon i en kommentar.

Nytt standardarbete för mångfald inleds

Även rätten till abort är ett exempel på en aktuell jämställdhetsfråga, då abortmotståndet växt sig allt starkare i länder som USA, Ungern och Ryssland.

– Mot den bakgrunden känns det väldigt skönt att vi äntligen har en global standard på plats som kan vara till stor nytta för många, säger Ulrika Edholm.

Samtidigt startar arbetet med en standard för ökad mångfald och inkludering. Det handlar om en certifierar leddningssystemstandard som beräknas bli klar 2027.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste