Snabbladdat batteri öppnar nya dörrar

Toshiba har tagit fram en ny typ av litihium-ion-batteri som kan laddas upp på några minuter till 80 procent energinivå. Det nya batteriet öppnar för en intressant utveckling när det gäller el- och elhybridbilar.

Det nya batteriet är 60 gånger snabbare att ladda än ett konventionellt litihium-ion-batteri. Förklaringen är att batteriet bygger på Toshibas senaste framsteg när det gäller nano-material. Genom att använda en genombrottsteknologi kopplad till den negativa elektroden kan nano-partiklar användas för att förhindra att mängden organiskt flytande elektrolys minskar under batteriets uppladdning. Nano-partiklarna absorberar och lagrar snabbt en stor mängd av lithiumjoner, utan att orsaka försämringar i elektroderna. Batterierna har också en hög energidensitet, vilket innebär att man får ut mycket energi i förhållande till vikt och storlek.

Genom den nya tekniken har batteriet också, förutom förmågan att snabbt laddas upp, lång livslängd. Det har bara tappat en procent av sin kapacitet efter 1 000 uppladdningar vid en temperatur på 25 grader celcius och kan dessutom fungera vid mycket låga temperaturer, enligt Toshiba. Vid 40 minusgrader har det fortfarande kvar 80 procent av sin kapacitet, jämfört med 100 procent vid plus 25 grader.

Under nästa år

Den nya batteriet kommer att vara kommersiellt tillgängligt under 2006. Från Toshibas håll anger man bilindustrin och främst bilar som drivs med el som en intitalt intressant målgrupp. Här passar den nya teknologin som ger relativt små och lätta batterier som går att ladda upp till 80 procent på en minut mycket bra. Dessutom tar det bara ytterligare några minuter att nå full laddningsstyrka.

Fakta Toshibas nya litihium-ion-batteri

– Laddas till 80 procents kapacitet på en minut. Efter ytterligare bara några få minuter är batteriet fulladdat.

– Hög energidensitet där en prototyp med måtten 3,8×62,35 mm har en kapacitet på 600 mAh.

– Okänsligt för temperatur. Har 80 procents kapacitet kvar vid minus 40 grader celsius. Vid 25 grader är kapaciteten 100 procent.

– Lång livslängd där en procents kapacitet har förlorats efter 1 000 uppladdningar vid temperaturer kring 25 grader. Vid temperaturer över 45 grader förloras fem procents kapacitet efter 1 000 uppladdningar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.