SLU får ny rektor

Karriär Sveriges lantbruksuniversitet har fått en ny rektor. Hon kommer närmast från en tjänst som vicerektor på Chalmers Tekniska Högskola.

SLU får ny rektor
Jenny Svennås-Gillner/SLU

Regeringen har i dag beslutat att anställa Maria Knutson Wedel som rektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Jag vill önska Maria Knutson Wedel lycka till och ser fram emot ett givande samarbete framöver, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande från regeringen.

Hon har tidigare jobbat som vicerektor för grundutbildningen samt biträdande professor vid Chalmers Tekniska Högskola.

– Jag är genuint glad över att få chansen att arbeta för SLU. Det är ett spännande universitet med stor bredd och man arbetar med många av de nyckelfrågor som är viktiga för framtiden, säger tillträdande rektor Maria Knutson Wedel.

Utbildad civilingenjör i teknisk fysik

Hon brinner för hållbar utveckling, både ekologiskt, ekonomiskt och socialt, och säger att hon kommer att ta sig an rollen som rektor med nyfikenhet och öppenhet.

– Jag kommer att utöva ”management by train” för att lära känna SLU:s många delar och träffa medarbetare för att lyssna och förstå, säger hon.

Maria Knutson Wedel blev civilingenjör i teknisk fysik vid Chalmers 1988 och doktorerade sedan i fysik 1996. Hon har varit biträdande professor i konstruktionsmaterial sedan 2009.

Tillträder i juni

Maria Knutson Wedel tillträder tjänsten som rektor vid SLU den 15 juni 2019.

Läs mer: Ny rapport: Radikala åtgärder krävs för att nå transportmålen 2045

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.