Skräpjakt i grön kajak en succé

MILJÖARBETE Låna en kajak mot att du plockar skräp medan du paddlar. Det är erbjudandet från danska Green Kayak. Miljö & Utveckling har pratat med två svenska kajak-värdar, som är förbluffade över gensvaret – och mängden skräp som plockats upp.

Skräpjakt i grön kajak en succé
Glad skräpplockare i Stockholm. Foto: Jennie Krook.

Konceptet med de gröna kajakerna som lånas ut mot att paddlaren plockar skräp uppstod 2017 i Danmark. Det har sedan växt och gröna kajaker finns ju att boka runt om i världen. Totalt har över 30 ton skräp samlats upp ur vattnet sedan starten, enligt Green Kayak.

I Sverige finns gröna kajaker på flera ställen: Malmö, Göteborg, Jönköping och Stockholm. Varje utlåningsställe har några kajaker som lånas ut i tvåtimmarspass.

Kajakerna bokade varje dag

Mats Lodalen lånar ut gröna kajaker i Göteborg.

I Göteborg sköts kajakerna av Point65.

– Fram till i juli hade vi samlat ihop 231 kilo här i Göteborg. Det är fantastiskt! Det mesta är lätt, sånt som flyter på ytan, säger Mats Lodalen, Point65.

Kajakerna har varit bokade varje dag sedan starten, och farhågorna om att de skulle konkurrera ut företagets egen kajakuthyrning kom snabbt på skam.

– Så är det inte. Och det blir en trevligare upplevelse för de som hyr en kajak att paddla här, renare och trevligare.

Styr skräpplockarna till olika platser

Mats Lodalen och hans kollegor hänvisar skräpplockarna till områden där det inte varit städat på ett tag. Och ser de att en kajak kommer tom tillbaka får den rutten färre besök framöver.

– Det är klart, det kan ju vara så att de som paddlar är lata, men de flesta verkar vilja hjälpa till.

Är det mindre skräp nu?

– Absolut. Men Göteborg ligger vid en älv, så det kommer konstant mer. Och så är vi mitt inne i centrum av en storstad, det är mycket skräp på gatorna, för få papperskorgar och papper som flyger omkring. Tyngdlagen gör att det till slut hamnar i vattnet. Så det skulle behövas något sådant här på land också! säger Mats Lodalen.

Han är positivt överraskad över hur väl konceptet fungerat.

– Det har varit mycket större än vad vi trodde och gett oss väldigt mycket bra PR från de andra i hamnen som är här och jobbar, som färjor och sightseeingbåtar. Alla tjänar på att detta händer.

Vill utöka

Till nästa år vill han utöka så att det går att plocka från ett större område.

– Vi har några vattendrag nära oss där vi vet att det behövs, säger han.

Prognos: 300 kilo skräp

I Stockholm finns tre olika utlåningsställen. Ett är Klara Strand Café, som ligger nära stadshuset mitt i Stockholm. Kaféets två gröna kajaker har varit bokade varje dag hela sommaren.

Nicholas Eriksson.

– Jag tror att vi kommer att landa på strax under 300 kilo skräp för hela sommaren. I juli månad fick de upp runt 200 kilo, men nu finns det inte så mycket skräp kvar, säger Nicholas Eriksson på Klara Strand Café.

Han tycker att kajakerna borde flytta vidare nu när kanalen där kaféet ligger är så ren.

Varför ägnar ni er åt det här, du driver ju ett kafé, inte kajakuthyrning?

– Någon måste göra något och det här är ett väldigt simpelt sätt att hjälpa till, säger han.

Här hittar du de gröna kajakerna.

Kajaktur i Stockholm. Foto: Jennie Krook

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.