Fem tips för en bättre hållbarhetsredovisning

Hållbarhetsredovisning Förväntningarna på hållbarhetsredovisningen stiger i takt med nya och högre krav från intressenterna. Maria Länje och Rebecka Jakobsson, Ramboll, delar med sig av fem tips för en bättre hållbarhetsredovisning.

Fem tips för en bättre hållbarhetsredovisning
Maria Länje (bilden) och Rebecka Jakobsson ger sina fem tips för en bättre hållbarhetsredovisning. Foto: Ramboll/Stockadobe
Rebecka Jakobsson. Foto: Ramboll

Ett år har gått och hållbarhetsarbetet ska omsättas i en korrekt och förhoppningsvis snygg och läsvänlig rapport. Men hur ska det gå till? Maria Länje och Rebecka Jakobsson jobbar som hållbarhetskonsulter på Ramboll, bland annat med hållbarhetsredovisning. Här delar de med sig av sina bästa tips för en bättre hållbarhetsredovisning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Fem tips för en bättre hållbarhetsredovisning

1. Fastna inte i själva rapporten

Ibland blir hållbarhetsrapporten viktigare än själva hållbarhetsarbetet. Det är mycket jobb med rapporten och ett år går fort. Glöm inte att rapportens främsta uppgift är att vara ett verktyg för hållbarhetsarbetet. Skapa processer så att även hållbarhetsarbetet hinns med under året.

2. Skapa en arbetsgrupp

Se till att rätt personer är involverade, och skapa en arbetsgrupp med personer som representerar olika delar av bolaget. Detta är ett bra tips oavsett storlek på bolaget. Det är bra att ha med en kommunikatör i arbetet, så att tankar om målgrupp och budskap finns med redan från början. Ledningsgruppen behöver också involveras, kanske inte i arbetsgruppen men se till att det finns en löpande kontakt så att ledningsgruppen förstår vad arbetsgruppen håller på med.

3. Uppfinn inte hjulet

Det finns en mängd olika standarder och metoder för att ta fram en hållbarhetsrapport. Det finns ingen anledning att börja från noll. Även om man inte använder ett verktyg (till exempel GRI) i sin helhet, så kan man använda delar av det eller hämta inspiration därifrån. Titta också på hur andra företag i samma bransch rapporterar.

4. Fundera igenom arbetssättet

Ta fram en metod för att skilja på punktinsatser och löpande arbete. Det löpande arbetet hänger ihop med mål och nyckeltal.

5. Granska!

Kom ihåg att avsätta tid för granskning av hållbarhetsrapporten. Den behöver granskas i flera omgångar. Alla nyckeltal och data behöver kvalitetssäkras, och man behöver kontrollera att rapporten uppfyller den standard som önskas.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste