nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

SIS: Behövs standarder för hållbara transporter

Enligt en undersökning av SIS, Swedish Standards Institute, efterfrågar transportsektorn internationella standarder för utveckling av hållbara transporter.

  • Annons 1

– Undersökningen visar på behov av samordning och standardisering, som en del av de ramar och regelverk som krävs för realisering av den pågående utvecklingen av transportsystemen som sker runt om i världen, säger Andres Dingvall Rauchwerger, affärsområdeschef vid SIS, Swedish Standards Institute.

Enligt studien finns en samsyn kring att det är inom automatisering, digitalisering, informationsteknologi och elektrifiering som utvecklingen drivs framåt och att vikten av standarder är som störst här. I första hand finns det behov och intresse av att etablera internationella standarder.

Läs mer: SJ rustar nattågen – vill få fler att skippa flyget

– Globala standarder kan stödja en global teknikutveckling, och på europeisk nivå kan standarder också fungera som en förlängning av lagstiftningen. I det senare fallet uppnås en snabbare process, större flexibilitet och möjlighet för marknadsaktörer att definiera hur lagkrav ska uppfyllas, säger Andres Dingvall Rauchwerger.

Transportsektorn vill ha ramar och regelverk kring kommunikationsgränssnitt, standardisering kring batterianvändning, energilagring, säker laddning och överföring via elvägar samt anpassning av exempelvis laddinfrastruktur.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.