SIS: Behövs standarder för hållbara transporter

Transport Enligt en undersökning av SIS, Swedish Standards Institute, efterfrågar transportsektorn internationella standarder för utveckling av hållbara transporter.

SIS: Behövs standarder för hållbara transporter
Creative Lab / Shutterstock.com

– Undersökningen visar på behov av samordning och standardisering, som en del av de ramar och regelverk som krävs för realisering av den pågående utvecklingen av transportsystemen som sker runt om i världen, säger Andres Dingvall Rauchwerger, affärsområdeschef vid SIS, Swedish Standards Institute.

Enligt studien finns en samsyn kring att det är inom automatisering, digitalisering, informationsteknologi och elektrifiering som utvecklingen drivs framåt och att vikten av standarder är som störst här. I första hand finns det behov och intresse av att etablera internationella standarder.

Läs mer: SJ rustar nattågen – vill få fler att skippa flyget

– Globala standarder kan stödja en global teknikutveckling, och på europeisk nivå kan standarder också fungera som en förlängning av lagstiftningen. I det senare fallet uppnås en snabbare process, större flexibilitet och möjlighet för marknadsaktörer att definiera hur lagkrav ska uppfyllas, säger Andres Dingvall Rauchwerger.

Transportsektorn vill ha ramar och regelverk kring kommunikationsgränssnitt, standardisering kring batterianvändning, energilagring, säker laddning och överföring via elvägar samt anpassning av exempelvis laddinfrastruktur.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.