Se bilderna från Årets naturfotograf 2018

Karriär Johan Hammar, biolog och naturfotograf, vinner Naturvårdsverkets pris Årets naturfotograf 2018. Stipendiet delas ut för 28:e året och prissumman är 25 000 kronor.

Se bilderna från Årets naturfotograf 2018
Johan Hammar/ Naturvårdsverket

– Johan Hammar får utmärkelsen för sin stilsäkra och multimediala upptäcktsresa till våra sötvattens spännande värld av liv. Så väl under som ovan ytan förmår Johan att visa vägen genom fotografi, film, kunskap och ny teknik, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Fotar med svenska sötvatten

Drivkraften är att berätta, fascinera, informera och väcka nyfikenhet kring natur- och miljöfrågor. Foto, film, ljud och VR är verktygen.

Johan Hammar som just nu är aktuell med ett flerårigt projekt om svenska sötvatten.

– Att få den här utmärkelsen är fantastiskt roligt och förhoppningsvis kommer det också innebära att våra fantastiska sjöar, vattendrag, våtmarker och vattenpölar får lite mer uppmärksamhet. Det förtjänar de verkligen, säger Johan Hammar.

FOTO: Johan Hammar/ Naturvårdsverket

– Många svenskar vet hur ett korallrev ser ut men få känner nog till att det kan se ut såhär i en svensk sjö. Stänglar av näckrosor sträcker sig upp mot ytan och botten täcks av en vackert ljusgrön matta med kransalger. Och där, blixtstilla under näckrosorna, står gäddan och lurpassar. Det är bara bröstfenorna som rör sig lite försiktigt. Sakta, sakta glider jag närmare gäddan. Sen ligger jag bara där och betraktar, glömmer nästan bort att fotografera. Ett helt magiskt ögonblick i en svensk sjö, säger Johan Hammar.

FOTO: Johan Hammar/ Naturvårdsverket

– Det finns faktiskt närmare 250 glaciärer i Sverige. Många tror att den här bilden är tagen på Svalbard eller är från något annat exotiskt resmål. Men den är tagen i Sverige. Salajekna är den största glaciären i Sverige men precis som de flesta av våra andra glaciärer krymper den väldigt snabbt. Det mesta av jordens sötvatten är uppbundet i isarna på nord- och sydpolen. Av allt vatten på jorden är det bara en pytteliten del som är tillgängligt för allt levande på land, säger Johan Hammar.

– Så det gäller att vi är rädda om det vatten och de ekosystem som producerar vatten åt oss. Även om vi fortfarande behandlar våra sötvatten väldigt styvmoderligt finns det en ökad kunskap och medvetenhet om hur viktiga dessa miljöer är. Över hela landet pågår det mängder med projekt som syftar till att återskapa och återställa förstörda vattenmiljöer. Och det som är särskilt glädjande är att dessa projekt fungerar otroligt bra, berättar Johan Hammar.

– Mört, id, asp och öring kan åter simma till sina forna lekområden när vandringshinder tas bort. Vadarfåglar, änder, gäddor och groddjur kommer tillbaka när våtmarker återskapas. Dessutom fungerar dessa miljöer som naturliga reningsverk och minskar mängden fosfor och kväve som når havet. Att återskapa vattenmiljöer gynnar givetvis alla de 5 000 arter som lever i och kring våra sötvattenmiljöer men det gynnar i slutänden även oss människor, avslutar Johan Hammar.

Läs mer om Johan Hammar här.

Se de fina bilderna från sötvattensprojektet här.

Läs mer: Energimyndigheten: 100 procent förnybar el möjligt

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.