SCA och SKF förebilder enligt nytt index

Skogsbranschen får goda betyg för hur de i sin verksamhet definierar och hanterar risker när det gäller miljö och mänskliga rättigheter. Det visar ett nytt index för ansvarsfullt företagande från Folksam som studerat svenska börsföretags offentligt redovisade arbete med socialt ansvar och miljö.

Genomsnittsbetygen för de 269 företagen på Stockholmsbörsen om hur riskerna hanteras i verksamheten är tre stjärnor av sju, både för mänskliga rättigheter och miljö. Inom området mänskliga rättigheter är 25 börsföretag, uteslutande från O-listan, helt utan riskberedskap. Hela 68 börsföretag, nästan uteslutande från O-listan, saknar helt beredskap för att hantera miljörisker. Vanligast är detta inom it- och finansbranscherna.

Skogsbranschen placerar sig i indexets betygstopp både vad gäller miljö- och MR-frågor med fem respektive fyra stjärnor. Media- och underhållningsbranschen intar bottenplaceringen med två stjärnor för sin MR-hantering, medan IT-branschen får bottenbetyget en stjärna av sju för sitt miljöarbete.

Allra bäst betyg när det gäller miljörisker får SKF och SCA toppar placeringen när det gäller mänskliga rättigheter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.