Så vill svenskarna fira en hållbar jul

KONSUMTION Svenska jultraditioner är många, men inte alla är förenliga med en hållbar livsstil. Läs hur konsumenter reflekterar över julfirandets klimatpåverkan.

Så vill svenskarna fira en hållbar jul
Foto: Adobe stock.

Lång livslängd är avgörande vid valet av julklappar. Samtidigt utmanar en ungdomlig generation de traditionella julborden genom att välja vegetariska och miljövänligare alternativ. Det visar en ny undersökning.

Undersökningen, som gjorts på uppdrag av Presentbolaget, visar att julklappar är ett av de områden där det finns mycket att förbättra när det gäller hållbarhet. Av de tillfrågade svarar 34 procent av svenskarna att de inte alls överväger klimatpåverkan när de väljer julklappar.

Bland de sex av tio personer som prioriterar hållbarhet vid julhandeln, uppger 38 procent att de tar hänsyn till lång livslängd hos gåvan, medan 16 procent specifikt letar efter gåvor tillverkade med hållbara material.

Unga tänker mer på hållbara julklappar

Framför allt är det unga personer under 35 år som tar hänsyn till klimatpåverkan när de köper julklappar. Endast 28 procent av dem uppger att de inte alls tänker på klimatpåverkan vid sina julklappsinköp, jämfört med 39 procent av de över 65 år.

Presentbolaget märker också en ökning av antalet företagsjulklappar där klimatet och hållbarheten står i fokus.

– Fler och fler kunder efterfrågar mer hållbara material och socialt ansvar. Vi utvecklar kontinuerligt fler presenter av återvunnet material och med fokus på hållbarhet och återanvändbarhet. Samtidigt används ett ökande antal presentkort för att till exempel köpa trädplantering. Det är så pass mycket att vi i jul hoppas kunna nå en miljon planterade träd sedan vi startade, säger Nikolai Kiim, grundare av företaget, i en kommentar.

Nya trenden vid julbordet

43 procent av svenskarna överväger att äta mer klimatvänlig mat, inklusive vegetariska alternativ, på julafton eller redan gör det. Kvinnor (51 procent) är mer benägna att testa vegetariskt jämfört med män (34 procent), medan ungdomar i åldern 18-34 är mest positiva, där 56 procent kan tänka sig ett mer klimatvänligt julbord.

Däremot visar danskarna och norrmännen mindre intresse för detta klimatinitiativ, med endast 21 procent respektive 22 procent som kan tänka sig att välja mer klimatsmarta alternativ till julmaten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.