Så undviker du ämnena som påverkar din hälsa

Regeringen har tagit fram en plan för att minska de farliga kemikalier vi utsätts för i vår vardag under de kommande åren.
Nedan listar vi några av de ämnen du bör undvika i din vardag redan nu och hur du går tillväga för att göra det:

Så undviker du ämnena som påverkar din hälsa

I förra veckan fick miljömålsberedningen i uppgift att ta fram en strategi kring hur Sverige kan agera mot farliga kemikalier i EU. Sedan tidigare har regeringen utlovat att man mellan 2011-2014 ska sätta fokus på kemikalier i vår vardagsmiljö. Det handlar om ämnen som finns i allt från Schampon till leksaker och trädgårdshandskar. När forskaren Delilah Lithner vid Göteborgs universitet exempelvis undersökte 83 slumpvis utvalda plastprodukter och syntetiska textilier visade det sig att en tredjedel släppte ifrån sig ämnen som var akut giftiga. Fem av tretton produkter som var avsedda för barn var giftiga, till exempel badleksaker och flythjälpmedel som uppblåsbara armkuddar. Du kan läsa mer om detta i nästan nummer av M&U som kommer ut den 22 juni.

Nedan listar vi några av de ämnen du bör undvika i din vardag och hur du går tillväga för att göra det:

Bisfenol A

Hormonstörande. Undvik plaster som innehåller bisfenol A. Produkter som innehåller ämnet är ofta märkta med förkortningen PC eller med en 7:a i triangel. När det gäller återvinningstriangeln finns en bra ramsa: 4, 5 1 och 2, resten giftigt låt det stå.

Värm inte mat i plastbehållare i mikrovågsugnen. Byt ut gamla och repiga plastburkar.

Triklosan

Besläktat med miljögiftet dioxin som klassas som miljöfarligt. Köp tandkräm som inte innehåller Triklosan, undvik produkter som kallas antibakteriella.

Ftalater

Finns många olika sorter, varav vissa är reproduktionsstörande.Undvik hygienprodukter med kraftigt konstgjorda dofter. Kika på www.healthytoys.org som gjort en genomgång av leksaker med ftalater. Ftalater är svåra att undvika eftersom de inte måste uppges i en produkts innehållsdeklaration. Beståndsdelar som alcoholdenat och parfym indikerar att de finns där. Byt ut duschdraperier av pvc-plast och ersätt med polyester eller naturfiber. EU begränsar sedan 2007 användningen av sex hälsofarliga ftalater i leksaker.

Perfluorerade ämnen

Sannolikt reproduktionsstörande och kan vara cancerframkallande. Undvik produkter med non-stickbeläggningar som teflon. Ta det lugnt med fett och snabbmat. Förpackningarna till hamburgaren och mikrovågspopcornen kan vara behandlade med ämnet.

Flamskyddsmedel

Ansamlas i miljön och kroppen ochman vet inte hur hälsofarliga de är. Vanliga tillsatser för att hämma brandrisken och används bland annat i textilier. Använd produkter av naturfiber som fria från kemiska ämnen och naturligt brandhämmande.Damma och dammsug ofta för att hålla dem borta.

Fakta

Kolla även in

Livsmedelsverkets för kostråd www.slv.se

Kemikalieinspektionens hemsida för statistik och tips www.kemi.se

Miljömärkningssystem som Krav, Svanen, Bra miljöval och Eu-blomman. De sorterar många ohälsosamma ämnen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.