Evighetskemikalierna PFAS finns i nästan allt dricksvatten, och flera kommuner överskrider det nya gränsvärdet som träder i kraft 2026. Det framgår av en ny undersökning från Naturskyddsföreningen.
– Det är skrämmande att miljögifter vars konsekvenser vi vet så lite om finns i vattnet vi dricker, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, i en kommentar.
Naturskyddsföreningen har analyserat kranvatten från 63 fastigheter: 31 har kommunalt vatten, 21 har privat brunn och 11 får sitt vatten via samfälligheter. PFAS påträffades i 9 av 10 prover. Dessutom har ytvatten från 19 sjöar och bäckar samt ett prov av regnvatten samlats in och analyserats, och alla dessa prover innehöll PFAS.
– Trots att PFAS kan orsaka cancer och andra allvarliga sjukdomar fortsätter det spridas. PFAS hör inte hemma i naturen eller våra kroppar, säger Karin Lexén.
Var tionde dricksvattenprov överskrider det nya gränsvärdet för PFAS på 4 ng/L, som börjar gälla 2026. I Naturskyddsföreningens undersökning är det kommunerna Gävle, Halmstad och Västerås som överträffar det kommande gränsvärdet.
– Att fortsätta släppa ut PFAS i naturen och samtidigt lägga enorma resurser på att försöka rena bort samma miljögifter är varken ekonomiskt eller miljömässigt hållbart. Vi måste självklart sanera förorenade marker och rena förorenat dricksvatten, men det enda sättet att få stopp på spridningen är att förbjuda PFAS, avslutar Karin Lexén.