Så lever du ett hållbart liv – enligt Naturskyddsföreningen

Hållbarhet I en ny bok levererar Naturskyddsföreningen 365 råd om hur man lever ett hållbart liv, ett råd för varje dag på året. Råden är indelade i kategorier, till exempel hemmet, maten, kroppen, affären, resorna och trädgården. Miljö & Utveckling listar 10 tips ur boken.

Så lever du ett hållbart liv – enligt Naturskyddsföreningen
Ingar Lindholm

1. Bo mindre. Genom att minska på antalet prylar kan du också minska antalet kvadratmeter som ska värmas upp och betalas hyra för.

2. Återvinn på rätt sätt. Läs på ordentligt om hur avfallet ska tas om hand, vad som kan återvinnas och hur du gör med farligt avfall. Kolla på sopor.nu om du är osäker.

3. Bygg och fixa hemma på miljövänligt sätt genom att till exempel leta upp alternativ till tryckimpregnerat virke, undvika ädelträ och PVC, använda Svanenmärkta färger och klickgolv istället för golv som ska limmas.

4. Samarbeta med grannarna genom att till exempel ta hand om frukt från andras trädgårdar eller låta andra ta hand om din frukt, byt arbetsinsatser med grannarna eller starta en lokal köp- och säljgrupp.

5. Välj ekologisk mat och då framför allt när det gäller bananer och potatis. Oekologisk potatis är en av Sveriges mest besprutade grödor, skriver Naturskyddsföreningen. Men framför allt, minska matsvinnet så mycket det bara går och kompostera det som ändå blir över.

6. Välj skor av naturgarvat läder och inpregneringssprayer utan giftiga fluorkarboner, PFAS. Kolla också att de kläder du köper är PFAS-fria.

7. Låna grejor! Verktyg, till exempel, ligger oftast i verktygslådan eller garderoben. Det finns också många ställen som hyr ut verktyg.

8. Tips om presenter: ge bort ”ingenting”, det vill säga gåvor till välgörenhet eller liknande. Plocka gå-bort-buketten själv i trädgården om det är möjligt. Och spara inslagningspapper, eller slå in i till exempel tidningspapper.

9. Naturskyddsföreningens tips om trädgården omfattar bland annat att anlägga en damm, ett grönt tak eller varför inte helt enkelt lata sig? Maskrosor gynnar vilda bin, påpekar författaren.

10. För den som har familj tipsar Naturskyddsföreningen om att handla kläder i andra hand, undvika mjukplast, flamskyddsmedel och PFAS. Du får även veta hur du gör dina egna våtservetter.

Boken heter Ett hållbart liv och är skriven av Johanna Stål i samarbete med Naturskyddsföreningens experter. Den är utgiven av Bonnier Fakta.

Läs mer: Han ska minska bränsleförbrukningen i motorer

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.