Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Så blir EU:s utsläppshandel efter 2020

Klimat EU:s klimat- och miljöministrar har nu enats om hur handeln med utsläppsrätter ska se ut mellan 2021-2030.

En central del av överenskommelsen är att fler utsläppsrätter ska tas bort från marknaden mellan 2019-2023. Totalt handlar det om nästan en miljard utsläppsrätter som försvinner från marknaden under perioden. Det finns för närvarande ett stort överskott av utsläppsrätter som uppgår till nästa 1,7 miljarder ton. Det stora överskottet har också lett till konstant låga priser inom EU ETS.

Utsläpp slopas

Sverige har tillsammans med flera andra länder drivit att man ska begränsa den så kallade markreserven. Hit flyttar man utsläppsrätter som inte utnyttjas. Enligt förslaget som ministerrådet nu har antagit så kommer man efter 2024 att annullera utsläppsrätter om de överstiger det antal som auktionerats året innan.

− Det är mycket positivt att det svenska förslaget fått stöd i rådet. Det innebär en dubblering av antalet utsläppsrätter som annulleras jämfört med förslaget som låg på bordet i morse. Det ska löna sig att vara klimatsmart och kosta att dröja med den nödvändiga omställning vi nu måste göra, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Fortfarande är det bara 55 procent av utsläppsrätterna som kommer säljas. Resten, 45 procent, kommer att ges bort gratis till energiintensiva industrisektorer som stål, cement och papper.

Ett välfungerande system för utsläppshandeln är avgörande för att EU ska klara av att nå de klimatmål som Parisavtalet har slagit fast. Malta, som innehar det roterande ordförandeskapet ska nu gå in i förhandlingar med EU-parlamentet för att nå en slutgiltig kompromiss.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.