Så blev de Sveriges mest hållbara grundskola: ”Eleverna gör jobbet”

Utmärkelse Genom planteringstävlingar, bokbytardagar, beteendeförändringar och politikersamtal har Svandammsskolan i Nynäshamn för andra året i rad utsetts till Sveriges mest hållbara grundskola.
– Det är eleverna som gör jobbet, säger läraren Eva Ahl, som varit engagerad i arbetet.

Så blev de Sveriges mest hållbara grundskola: ”Eleverna gör jobbet”
För andra året i rad har Svandammsskolan utsetts till Sveriges mest hållbara grundskola. Foto: Privat.

I samband med hållbarhetsdagen delar stiftelsen Håll Sverige Rent varje år ut pris till Sveriges mest hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola. Prisutdelningen är en del av utbildningsprogrammet Grön Flagg som över 1200 förskolor och skolor är ansluta till.

För andra året i rad går nu priset till Svandammsskolan i Nynäshamn. Eva Ahl, som är mellanstadielärare på skolan, säger till Miljö & Utveckling att hemligheten är att låta eleverna styra.

– Det är eleverna som gör det stora jobbet. Hela poängen är att de ska skapa och driva hållbarhetsarbetet. Det är viktigt att de känner en meningsfullhet och att de kan göra skillnad, säger hon.

Flera konkreta aktiviteter och projekt

Vidare berättar Eva Ahl att skolans arbete gått ut på att först skapa ett så kallat Grön Flagg-råd, bestående av engagerade elever från samtliga klasser. I dialog med sina klasskamrater har rådsrepresentanterna tagit med sig projektidéer som därefter, med lite hjälp från lärarna, blivit till verklighet.

– Det har varit allt från planteringstävlingar, bokbytardagar, föreläsningar i klassrummen och väggmålningar till upprustning av cykelvägar som involverat politiker och kommunala tjänstemän. En annan åtgärd, som skapat mycket gemenskap och motverkat utanförskap, är vår rastverksamhet där vi skapat en rastbod där eleverna delar ut redskap och leksaker på ett organiserat sätt, säger Eva Ahl.

Hon berättar att de också haft besök från pedagoger från Slovenien och Japan som elever fått berätta om skolans hållbarhetsarbete för.

Det är juryns motivering

Juryns motivering är att Svandammsskolan lyckats sprida sitt hållbarhetsarbete både lokalt och globalt, arbetat med återvinning, återbruk och skräpplockning samt jobbat för att öka den fysiska aktiviteten och med nudging för att påverka olika beteenden.

”Skolans Grön Flagg-arbete har varit meningsfullt för både elever och vuxna och har genomsyrat en verklig samhällspåverkan där eleverna har spelat en aktiv roll” skriver juryn.

Hur ska ni lyckas vinna för tredje året i rad?

 – Vi har en vision om att nå ut ännu längre. Vi vill kunna komma i väg och se hur andra skolor, i andra länder, jobbar med de här frågorna. Sedan har eleverna önskat vidareutbildning, samt ytterligare möten där de kan diskutera hållbarhetsfrågor med politiker. Vi vill också att eleverna i de olika Grön Flagg-råden i kommunens skolor ska kunna träffas, avslutar Eva Ahl.

I Håll Sverige Rents tävling utsågs också Geijer förskola i Sundsvall till årets mest hållbara förskola. Almåsgymnasiet i Borås utsågs till Sveriges mest hållbara gymnasium.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.