Att rödalgen Asparagopsis taxiformis minskar metanutsläppen från idisslande kor är redan visat i laboratoriestudier. Några studier visar på en minskning på mellan 50 och 80 procent.
Rödalger ska minska utsläpp från korna
Klimat
Lantmännen undersöker om rödalger kan minska mjölkens klimatpåverkan. Algerna tillsätts just nu i foder på en försöksgård.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Korna verkar må bra
Nu fortsätter försöken på Lantmännens försöksgård Nötcenter Viken, där kor får algen i sitt foder. Cecilia Lindahl, foderutvecklare hos Lantmännen, betonar att det inte finns några officiella resultat än. Men så här långt ser korna ut att må bra.
– Vi har inte sett någon som helst påverkan på kornas hälsa eller välbefinnande under försöket. Korna verkar äta fodret med alger med samma aptit som det utan alger. Vi registrerar ju allt foderintag per individ så det kommer exakta siffror på det när försöket är klart, säger Cecilia Lindahl till Miljö & Utveckling.
Rödalger dyra att odla
Rödalgerna är inget billigt foder. Samarbetspartnern Volta Greentech producerar det och försöker pressa kostnaden genom att odla algerna i tankar inomhus.
– Vi bedriver forskning på Karolinska Institutet i Stockholm för att optimera rödalgens näringsvärde och dessutom utveckla vår teknologi. Därtill har vi precis öppnat en första fabrik i Lysekil där vi har börjat producera algen via vårt landbaserade odlingssystem, säger Linus Holmsäter på Volta Greentech i ett pressmeddelande.
Krydda på Hawaii
Rödalgerna lever i både salt och sött vatten ute i naturen, gärna på stort djup. Algerna använder andra ämnen än klorofyll för att omvandla solljus och koldioxid till biologiskt material, genom fotosyntes. Just den variant som blir foder hos Lantmännen föredrar varmare vatten. Den används redan som mat, för människor. På Hawaii används den som en krydda.
Hur den färdiga mjölken från korna som ätit alger kan tänkas smaka finns ännu inget svar på. Ingen har smakat på den, meddelar Cecilia Lindahl. Men mjölk har skickats till laboratorium för undersökning av sammansättningen.
Särskild försöksavdelning
I försöket utfodras 24 kor i en särskild försöksavdelning. En grupp får rödalger i sin fodermix medan den andra gruppen får foder utan alger. Daglig foderkonsumtion, mjölkavkastning och mjölkkvalitet registreras för varje ko under fem veckor.