nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Riksrevisionen rekommenderar att regeringen ser till att att det görs en analys av stödet till solel i relation till andra förnybara tekniker. FOTO: Pixabay

Riksrevisionen kritisk till underlag för solcellsstöd

Det går inte att säga om det statliga stödet till solel har varit kostnadseffektivt. Det visar en granskning från Riksrevisionen.

  • Annons 1

De underlag som de statliga stöden till solel baseras på saknar genomarbetade samhällsekonomiska och statsfinansiella analyser. Underlagen har inte heller gjort det möjligt att identifiera kostnadseffektiva kombinationer av tekniker och styrmedel för att öka förnybar elproduktion, enligt en granskning där Riksrevisionen har nagelfarit det samlade stödet till solel.

– Riksdagen har inte fått fullgod information inför sina beslut, och i efterhand kan vi konstatera att på kort sikt hade en annan utformning av stöden sannolikt givit mer förnybar el för pengarna. Stödens betydelse för utvecklingen på längre sikt återstår fortfarande att analysera, säger Martin Hill, projektledare för granskningen.

Riksrevisionen rekommenderar också att man skapar bättre förutsättningar för långsiktiga och stabila spelregler för investeringar i solel.

 Här hittar du rapporten

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4