Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Forskning Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Idag är vi på väg in i en situation där hundratusentals små elkällor ska kopplas ihop med elnätet – elkällor som dessutom varierar mycket med solinstrålningen. Till exempel kommer många husägare att vilja köpa el vid vissa tidpunkter och sälja el vid andra, beroende på hur mycket deras egna solceller ger.

Med det följer också en rad utmaningar. Några av de frågor som forskarna på Chalmers kommer att kika på är hur elsystemet kan styras för att man ska undvika elbrist och överbelastning. De kommer också att undersöka hur framtidens fastigheter och styrsystem kan anpassas för produktion och lagring av el.

Ytterligare en fråga som behöver få ett svar är hur elnätet ska prissättas och finansieras om många användare bara behöver det ibland för att de tidvis är självförsörjande.

Soltät stadsdel

Solcellerna som installeras på Chalmers med start våren 2018, kommer att täcka ungefär 4 200 kvadratmeter tak på campus Johanneberg – fördelat på åtta byggnader. Solcellskapaciteten blir 600 kilowatt, och den årliga elproduktionen 550 000 kilowattimmar.

När installationerna är färdiga mot slutet av 2019 kommer Chalmers campus Johanneberg att vara en av Sveriges solcellstätaste stadsdelar.

 

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.