Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Resor med inrikesflyg minskade 2018

flyg Antalet inrikesresande minskade med 3 procent 2018 jämfört med 2017, visar färska siffror från Swedavia. Bolaget tror att det beror på förändringar i konjunkturen, en ökad klimatdiskussion och den varma sommaren.

Resor med inrikesflyg minskade 2018
Stina Sandsjö

År 2018 reste drygt 42 miljoner passagerare till eller från de tio Swedaviaägda flygplatserna.

Antalet flygresenärer i Sverige har ökat med 4-6 procent varje år sedan 2009. Men nu verkar trenden vända. Minskningen har enligt Swedavia framför allt skett under andra halvåret av 2018.

– Vi ser en avmattning på inrikesflyg främst. Vi tror att det finns flera faktorer bakom den här avmattningen – klimatdebatten, flygskatten, en väldigt varm sommar 2018 som gjort att färre flugit iväg och höga bränslepriser som har påverkat biljettpriserna. I slutet av året har det varit en ganska skakig börs, så vi har märkt av en viss oro över konjunkturen som kan ha påverkat flygresorna, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia till Miljö & Utveckling.

Tror du att det kan vara en trend eller en tillfällighet?

– Det för tidigt att säga. Men vi kan konstatera att vi har haft flera månader av avmattning. Sverige sticker ut som det enda landet i Europa som visar på den här utvecklingen, säger Robert Pletzin.

I dagarna har det kommit flera artiklar om att elflygplan bara är sju år från att bli verklighet. Bland annat menar Anders Forslund, forskare vid Chalmers i Göteborg som leder utvecklingsprojektet Elise, att vi snart kan ha elflygplan i Sverige.

Hur ser ni på detta?

– Jag vet att det har testats elflygplan som är väldigt små, men det är en utveckling som ännu ligger i sin linda, säger Robert Pletzin.

Läs mer: 8 fordonsjättar riskerar miljardböter vid missade miljömål

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.