Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

8 fordonsjättar riskerar miljardböter vid missade miljömål

Utsläpp Endast fem av tretton biltillverkare beräknas klara EU:s utsläppsmål 2021. Det visar en ny rapport från PA Consulting.

8 fordonsjättar riskerar miljardböter vid missade miljömål
Pixabay

År 2021 ska de genomsnittliga koldioxidutsläppen för fordonsflottan vara 95g/km. De biltillverkare som inte når målet, tvingas böta för varje gram som släpps ut därutöver. Det innebär enligt rapporten att Volkswagens fordonsflotta, som ett exempel, riskerar böter på 1,4 miljarder euro, från år 2021.

– Jag är övertygad att bilindustri klara detta och mer därtill. Industrin efterfrågar själva tydliga och långsiktiga krav. Marknaden kommer dessutom att straffa de företag som inte ställer om i den takt som behövs. I annat fall har EU inget annat instrument än ge stora böter och sluta dalta med bilindustrin, säger Martin Prieto Beaulieu, talesperson på Gröna Bilister till Miljö & Utveckling.

Volvo kommer nå målet

Enligt rapporten är Volvo en av biltillverkarna som kommer nå utsläppsmålen med god marginal. Detta tack vare deras omställning mot en eldriven fordonsflotta. Även Toyota och Renault-Nissan-Mitsubishi kommer klara målen med råge.

Värre ser det ut för biltillverkarna Volkswagen, Ford, Fiat, PSA, BMW, Daimler, Mazda och Hyundai-Kia, som riskerar höga böter från 2021.

Hårdare krav planeras till 2030

Men även biltillverkarna som kommer klara 2021-målet, måste arbeta snabbare mot en omställning visar rapporten. Europaparlamentet planerar att ställa krav på biltillverkarna att sänka sina 2021-utsläppsmål med 35-40 procent till år 2030.

– Det är väl ingen som blir förvånad!? Varje gång EU har ställt hårda krav på biltillverkarna har man från industrin motsatt sig, hotat med att det hotar jobben och krävt en längre tidshorisont. Sedan visar det sig att biltillverkarna klarar kraven samt att de tävlar och skryter om hur duktiga de är med att minska utsläppen, säger Martin Prieto Beaulieu och fortsätter:

– Gröna Bilister anser att varken EU eller Sverige har något annat val än att suggestivt höja kraven om man ska nå sina respektive miljö- och klimatmål. Vad är alternativet? Det är inte så att omställningen till en fossilfri fordonsflotta sker frivilligt från bilindustrin eller marknaden.

Utmaningar med nytt mätningsverktyg

Några av de största utmaningarna som biltillverkarna kan möta framöver är enligt rapporten testverktyget Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP), ett nytt verktyg som mer exakt visar bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Genom introduktionen av verktyget räknar man med att koldioxidutsläppen kommer öka med upp till 20 procent. 

Förutom WLTP handlar det om utmaningar kopplat till självkörande bilar och potentiella förbud mot förbränningsmotorer i vissa städer. Men även den ökande efterfrågan på bränsleslukande SUV:ar har en kontraproduktiv effekt på utsläppsnivåerna.

Läs hela rapporten här.

Läs mer: Trafikens utsläpp minskar men det går för sakta

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.