Regeringen vill ge 285 miljoner till miljöforskning

Forskning Svensk miljö- och klimatforskning föreslås få större anslag under perioden 2017-2020. Det framfår av regeringens forskningsproposition, som presenterades på måndagen.

Regeringen vill ge 285 miljoner till miljöforskning
Kristian Pohl/Regeringskansliet

För att Sverige ska kunna bli ett fossilfritt välfärdssamhälle och vara ledande i arbetet med att förverkliga Parisavtalets ambitiösa målsättningar måste kunskapen ökas, anser regeringen.

– Vi står inför stora utmaningar på miljö- och klimatområdet, och vi som politiker behöver fatta modiga beslut för att möta dem. För att göra det behöver vi en trygg vetenskaplig grund att stå på, så att vi vet att besluten vi tar leder oss på rätt väg, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Ledande forskningsnation

Regeringens ambition är att både värna den fria forskningen och göra satsningar kopplade till globala samhällsutmaningar. Enligt forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) har Sverige stor potential att vara en ledande forskningsnation inom miljö- och klimatforskning och därigenom bidra till jobbskapande och nya företag.

– Sverige ska inte exportera utsläpp, vi ska exportera lösningarna för ett hållbart samhälle, säger hon.

Byggbranschen positiv

Branschorganisationen Sverige Byggindustrier applåderar forskningspolitikens inriktning på samhällsbyggande och klimat.

– Det är positivt att hållbart samhällsbyggande är ett av de prioriterade områdena i forskningspropositionen. Det är bra att resurserna till samhällsbyggande och klimatfrågor ökar, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.