Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Polarbröds nya hållbarhetschef: Hedrande och lite pirrigt

Karriär I februari slutade Polarbröds hållbarhetschef Carina Roos. Nu är det klart att företagets tidigare koncernanalytiker tar över.

Polarbröds nya hållbarhetschef: Hedrande och lite pirrigt
Polarbrödsgruppen

Cindy Kite, som började på Polarbröd 2008, tog 1 juni över rollen som hållbarhetschef på Polarbrödsgruppen. Hon blir även innovationssamordnare.

Hållbarhet och innovation – varför är det en bra kombination?

– Det är en bra kombination eftersom resan mot full hållbarhet kräver förändring och innovation samt att hållbarhetstänkande måste vara en del av alla innovationsprojekt, säger Cindy Kite till Miljö & Utveckling.

Vilka hållbarhetsfrågor ligger överst på ditt bord just nu?

– Det är flera saker. Hållbara råvaror är en av våra största utmaningar. Vi har en vision som vi kallar för Fossilfria mångfaldsgårdar där odlarna satsar på en växtföljd som bevarar och förbättrar markbördighet och variation i odlingslandskapet för att gynna biologisk mångfald. Att kommunicera visionen med våra leverantörer och diskutera hur vi kan tillsammans jobba mot det är en viktig fråga.

– Plastfrågan är också viktigt – hur ska vi göra för att minska användning samt stänga kretsloppet och öka mängden som återvinnas? Vår branschorganisation DLF tar fram en Färdplan för en Fossilfri Dagligvaruindustri 2045 och jag ingår i arbetsgruppen, så det är också överst på bordet just nu.

– Två andra frågor som jag fokuserar mycket på är en kartläggning av vårt resande i koncernen och vi engagerar oss också i hur branschen ska minska svinn av bröd.

Vilka hållbarhetstrender ser du inom livsmedelsbranschen?

– Ett ökat intresse för växtbaserad mat är en stark utveckling – bra för både planeten och individen. Man ser det i konsumentundersökningar, företagens produktutveckling och i livsmedelsbutiker. Det syns också i sociala media, i mattidningar och bloggare som skriver om mat och kommer med recept och förslag.

– Vi ser också stort fokus på matsvinn – det är en viktig fråga. Att sätta utsläppsmål utifrån Science Based Targets är också någonting som diskuteras mer idag.

Polarbröd är ju kända för sitt hållbarhetsarbete, kanske framför allt inom miljöområdet. Hur känns det att kliva in som hållbarhetschef på ett så profilerat företag?

– Det känns hedrande att ha fått detta förtroende. Det är också jättespännande och lite pirrigt! Jag ser verkligen fram emot att fokusera mer på hållbarhetsfrågor samt att jobba med innovation.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.