Pingviner kan få världens största reservat

Biologisk mångfald Nu pågår förhandlingar om att skapa världens största marina reservat vid Antarktis. Området är fyra gånger större än Sveriges yta, viktigt för biologisk mångfald och intressant för fiskeindustrin. Sverige deltar i förhandlingarna.

Pingviner kan få världens största reservat
Christian Åslund/Greenpeace

Hört talas om Weddellhavet? Det ligger vid Antarktis och är föremål för förhandlingar på högsta nivå när Antarktiska havskommissionen nu träffas för att diskutera ett eventuellt reservat. Weddelhavet har en unik biologisk mångfald och försörjer helt andra havsområden med näringsämnen som flyttas runt jordklotet med havsströmmarna. Området är därför viktigt för den biologiska mångfalden långt utanför Weddellhavets gränser.

Hoppas kunna få till ett reservat

Frida Bengtsson, Greenpeaces globala havsexpert, är på plats för att se vad som händer vid mötet.

– Det är alltid svårt att veta hur det ska gå då det är mycket politik kring Antarktis, säger hon till Miljö & Utveckling.

– Men vi har fortfarande tro på att vi kan få det till i den här förhandlingen. CCAMLR (Antarktiska havskommissionen) möts varje år så förslaget kan lyftas igen nästa år om det inte lyckas i år, men av erfarenhet så vet vi att områdena blir mindre ju längre de är i systemet och inte antas.

Viktigt för biologisk mångfald

Om reservatet antas blir området skyddat år 2019. För att sätta tryck på parterna har Greenpeace samlat in 2,6 miljoner namnunderskrifter runt hela världen.

– Weddellhavet är helt unikt och ett väldigt viktigt område i Södra Ishavet. Här finns valar, pingviner och en hög biologisk produktion. Att skydda detta område är inte viktigt bara för naturen utan också för vår globala förmåga att skydda vår gemensamma miljö och internationell diplomati, säger Frida Bengtsson.

Mötet avslutas 3 november.

Läs mer: Havsforskare oroliga för rekordtidig algblomning

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.