Havsforskare oroliga: Rekordtidig algblomning

Hav Redan i mitten av juni rapporterade SMHI att den första större utbredda algblomningen drabbat Östersjön. Det pekar på ett hav i kris menar havsexperter på WWF.

Havsforskare oroliga: Rekordtidig algblomning
WWF

– Havet blir som ärtsoppa och när algblomningen flyter iland får vi en äcklig, illaluktande sörja som skvalpar vid våra stränder. Man vill naturligtvis inte bada där och det kan också vara direkt hälsofarligt, säger Åsa Ranung, chef vattenmiljö på Världsnaturfonden WWF.

Tidiga och omfattande algblomningar visar att övergödningen fortsätter trots att näringsläckaget från land minskat.

– Att övergödningen kommer så pass tidigt pekar på ett hav i kris. Framsteg har gjorts med bättre reningsverk och utsläppsförbud av toavatten för kryssningsfartyg, men mycket finns kvar att göra. Både politiker, privatpersoner, lantbrukare  och näringslivet måste agera om vi ska kunna vända utvecklingen, säger Anders Alm, Östersjöexpert på WWF.

Tomma löften 

Övergödningen bidrar till den svåra situationen för bland annat torsken i Östersjön. Den är under stark press och riskerar att försvinna för alltid. Samtidigt behövs rovfiskar som torsken för att hålla ekosystemet i balans och algblomningen nere.

I mars 2018 publicerades WWF:s Östersjögranskning av hur länderna genomför sina åtaganden.

– Tyvärr har länderna bara genomfört drygt hälften av vad de lovade i Östersjöplanen 2007. Åtgärdsarbetet går för långsamt och är för splittrat för att det ska bidra till varaktig förändring. Länderna måste nu lägga in en högre växel, säger Anders Alm.

Läs mer: EU: 32 procent förnybar energi 2030

Fakta

Det kan du göra som privatperson för Östersjön

1. Använd endast miljömärkt bottenfärg till båten.2. Se till att tömma toalettvattnet från din båt i hamn.3. Har du enskilt avlopp till huset eller sommarstugan? Se till att det följer de senaste bestämmelserna.4. Var noga med att slänga skräp i papperskorgen och panta dina flaskor.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.