Peter Westman till Miljöstrategiprisets jury

Miljöstrategipriset När Miljöstrategipriset 2021 delas ut blir det en del nyheter. Dels kommer finalisterna att presenteras på scen under Miljöstrategidagarna. Dels ersätts Håkan Wirtén, avgående generalsekreterare i Världsnaturfonden WWF, med Peter Westman från samma organisation.

Peter Westman till Miljöstrategiprisets jury
Peter Westman. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Nionde mars är det äntligen dags för Miljöstrategidagarna. Konferensen skulle ursprungligen ha gått i november 2020, men på grund av coronapandemin fick den skjutas upp och är nu ett helt digitalt event. Så när Miljöstrategipriset 2021 delas ut, kommer det att ske från en tevestudio strax söder om Stockholm.

Annorlunda prisutdelning

Prisutdelningen kommer i år att se annorlunda ut på fler sätt. Förutom att den är digital, så kommer finalisterna att intervjuas på scen. På så sätt ska hela konferenspubliken kunna dra nytta av erfarenheter från de spännande miljöprojekten.

– Jag vet av erfarenhet från tidigare år att vi brukar få in många oerhört kompetent genomförda projekt, från både stora och små aktörer, och från näringsliv och offentlig sektor. Det ska bli jätteroligt att kunna sprida några av alla dessa goda exempel utanför juryns ramar, säger Ingar Lindholm, chefredaktör för Miljö & Utveckling och jurymedlem.

Alla kan nominera

Det står var och en fritt att nominera till priset, och juryn väljer sedan ut finalister, vinnare och eventuella hedersomnämnanden. Sista dagen för att nominera är 11 januari 2021.

Juryns sammansättning ser också lite annorlunda ut i år. Håkan Wirtén, som ingått sedan priset först delades ut 2015, lämnar juryn. Detta beror på att han lämnar sitt uppdrag som generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF och istället blir generaldirektör på SMHI. Hans plats tas av Peter Westman, som är biträdande generalsekreterare på WWF. Peter Westman är biolog och geovetare, och har bland annat varit nationalparkschef och chef för naturvårdsenheten på Miljödepartementet.

Peter Westman. Foto: Birgit Leistmann-Walsh

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.