
Liese Dallbauman är chef för Pepsicos globala vattenavdelning. Under ett seminarium på Världsvattenveckan i Älvsjö berättade hon om några av de faktorer som gjort att koncernen lyckats minska sin vattenförbrukning rejält de senaste åren. Jämfört med 2006 har företagets vattenanvändning minskat med 20 procent per produktionsenhet. Det gör att Pepsico når sitt mål fyra år i förtid. I liter räknat innebar besparingen 16 miljarder liter bara i fjol. Några av framgångsrecepten har varit smartare bevattningsmetoder i jordbruket, återanvändning av vatten och ett vattenledningssystem för produktionsenheter för att hitta och råda bot på slöseriet.
– Det jag tittar på i mitt arbete är människor, teknik och effektivitet i produktionen, säger Liese Dallbauman.
Sprider framgångar
Pepsico har använt sig av verktyget Recon för att minska vattenhanteringen. Namnet står för resource conservation. Med hjälp av det digitala verktyget får verksamheterna inom koncernen koll på hur vattenanvändningen ser ut och förbättringsområden identifieras. Om projekt på en fabrik blir framgångsrika sprids de i koncernen och även ut i leverantörsleden.
Hon betonar att det inte alltid handlar om att identifiera det produktionsled i en fabrik där mest vatten används.
– Även om man inte använder så mycket vatten i ett visst steg så kan det vara dyrt vatten och då kanske man ska börja där. Man kanske måste värma upp det vattnet eller rena det och då får det vattnet ett helt annat värde, säger Liese Dallbauman.