Partikelfilter gör dieselbilar miljövänligare

Dieselbilar med partikelfilter ger mindre partikelutsläpp än bensindrivna bilar. Det visar en unik studie som Vägverket tagit fram. Resultatet bevisar att ny teknik kan få betydande konsekvenser för miljön.

Partikelfilter gör dieselbilar miljövänligare

Debatten om diesel- kontra bensindrivan fordon har pågått länge. På senare år har båda typerna blivit mycket renare, men allt sedan katalysatorn blev obligatorisk har bensindrivna bilar i allmänhet haft ett bättre anseende. Den uppfattningen kan nu få sig en törn.

Vägverket har i en undersökning tillsammans med miljöföretaget Ecotraffic testat två moderna bensindrivan bilar och två dieseldrivna där en modell var utrustad med partikelfilter. I testet har man jämfört utsläppen och syftet var att få veta om den nya tekniken har gjort dieseldrivan bilar miljövänligare.

Lägre utsläpp

Testernas resultat visade att den dieseldrivna bilen med partikelfilter hade lägre utsläpp än båda de två bensindrivna bilarna.

– Att dieselbilen släppte ut färre och mindre partiklar är överraskande, men det tycker jag visar att tekniken med partikelfilter är mycket effektiv, säger Olle Hådell vid Vägverkets fordonsavdelning.

Partikelutsläppen från dieselbilen utan filter var följaktligen avsevärt högre än från de bensindrivna bilarna.

Diesel inte lika känslig

Partikelutsläppen anses ofta som dieselbilarnas största nackdel. Vid Vägverkets test visade det sig också att dieselbilar med partikelfilter är mindre känsliga för körsätt. Enligt Olle Hådell på Vägverket släpper bensinbilar ut mycket partiklar de första två kilometrarna, men vid hård körning och kallstarter byter de beteende.

– Studien visade att dieselbilarna inte är lika känsliga för körsättet som vad bensinbilarna är, säger Olle Hådell.

Under hård belastning var utsläppen av partiklar från bensinbilarna betydligt högre än för dieselbilen med partikelfilter och på ungefär samma nivå som för dieselbilen utan filter.

Få satsar på partikelfilter

Hittills är det få biltillverkare som satsat på partikelfilter för dieselmodeller. Peugeot och Citroën har som första bilmärken sedan ett par år tillbaka partikelfilter i ett flertal modeller. Toyota håller som bäst på med tester av en ny typ av avgasrening för dieselmotorer upp till två liters volym. Det systemet ska inte bara reducera partiklar utan också kväveoxider som är det andra av dieselmotorernas stora problem. Det systemet ska dock, till skillnad från Peugeots och Citroëns filter, arbeta utan tillsats i bränslet eller särskild service.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.