Nytt verktyg ska stoppa upphandlingsfusket

OFFENTLIG SEKTOR Varje år upphandlas bygg- och anläggningsprojekt för mångmiljardbelopp. Nu lanserar Byggnads en guide för att stoppa skattepengar från att hamna i fel fickor.
– Våra krav ska göra det lättare för seriösa företag att konkurrera, säger Kim Söderström till Miljö & Utveckling.

Nytt verktyg ska stoppa upphandlingsfusket
Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande. Foto: Terese Perman.

Byggnads har tagit fram en guide med sju krav för att hjälpa myndigheter och kommuner att upphandla rätt, inklusive färre underentreprenörsled och krav på ID06-kort.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det handlar om villkor som ska göra det lättare för de upphandlande myndigheterna att se till att det företag som får det offentliga kontraktet och de underentreprenörer som är verksamma på arbetsplatserna är schyssta, seriösa företag som betalar rätt löner, upprätthåller en säker arbetsmiljö och tar ett ansvar för byggnadsarbetarna, säger Kim Söderström, förbundsordförande på Byggnads.

Byggbranschen har länge brottats med arbetslivskriminalitet och osund konkurrens. Att offentligt finansierade arbetsplatser utnyttjas av oseriösa eller kriminella företag är också välkänt.

Guiden, framtagen med advokatbyrån Cirio, innehåller juridiskt granskade texter som följer EU:s direktiv. Texterna kan användas direkt i upphandlingsdokument eller kontrakt och visar även hur varje krav stödjer FN:s Agenda 2030.

– Genom att använda vår upphandlingsguide kan myndigheter göra offentlig upphandling till ett verktyg för en schysst och hållbar byggbransch, där seriösa företag gynnas och skattepengar inte hamnar i fickorna på kriminella, säger Kim Söderström.

Byggnads krav för hållbara offentliga upphandlingar

  • Kollektivavtal med svenskt fackförbund är en självklarhet.
  • Fördel till företag som har egenanställd personal samt en begränsning av antal underentreprenörsled.
  • Arbetet ska utföras av yrkesutbildad personal med språkkunskap.
  • Krav på platser till lärlingar och arbetsplatsförlagt lärande.
  • Alla företag måste sätta arbetsmiljö och säkerhet i fokus.
  • Krav på ID06-kort och att huvudentreprenören ska ansvara för personalliggaren.
  • Tydliga krav på uppföljning och kontroll kopplade till sanktioner.

Vilka utmaningar ser ni med att genomföra era krav, särskilt för mindre företag?

– Våra krav är utformade för att göra det lättare för seriösa företag att konkurrera och få kontrakt hos offentliga beställare. Tanken är att både stora och mindre företag som vill arbeta seriöst ska gynnas av de krav vi nu föreslår att upphandlande myndigheter ska föra in i sina upphandlingsdokument, säger Kim Söderström.

Hur påverkar kraven konkurrensen och kostnaderna vid upphandlingar?

– Vi tror inte att kraven kommer att medföra några ökade kostnader för den upphandlande myndigheten. Däremot vill vi säkerställa att skattepengarna som bekostar upphandlingen inte gynnar den kriminella ekonomin. Vår upphandlingsguide innehåller dessutom stöd- och malltexter som hjälper myndigheterna att använda kraven i sina upphandlingar, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste