Nytt verktyg hjälper storkök välja grönt

Ett nytt verktyg hjälper storkök att ta fram klimatsmarta matsedlar. Det är Västra Götalandsregionen och ett trettiotal kommuner i Västra Götaland som har kommit överens om att göra klimatsmarta inköp av livsmedel.

Nytt verktyg hjälper storkök välja grönt

Livsmedelskedjan står för en fjärdedel av klimatutsläppen i Sverige. Därför är det viktigt att i största möjliga mån välja klimatsmarta råvaror. De nya verktygen kan användas både av privatpersoner och restauranger och ska underlätta arbetet med att skapa klimatsmarta måltidsmenyer. Den primära målgruppen är kostsamordnare, inköpare och andra måltidsansvariga inom offentliga restauranger och storkök i Västra Götaland.

Bland annat hoppas aktörerna bakom verktyget på en minskad köttkonsumtion, eftersom den ökat kraftigt i Sverige trots vetskapen om dess stora klimatpåverkan. Även matsvinn är ett problem som kan åtgärdas med hjälp av verktyget. Idag ligger svinnet på onödiga 25 procent.

Västra Götalandsregionen har tagit hjälp av Institutet för livsmedel och bioteknik, SIK, för att utreda hur aktiva val av råvaror och förändringar i menyer kan minska klimatpåverkan i skolmåltider.

Fakta

De tre verktygen är:

1. En topplista med 15 ekologiska produkter som ger största möjliga miljönytta till lägsta möjliga merkostnad.

2. En lathund med råvaror som fått grön, gul, röd flagg utifrån produktens klimatpåverkan.

3. En rapport som visar klimatpåverkan från åtta skolmåltider och vilken skillnad man kan göra genom att välja rätt sorts råvaror.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.