Nytt recept trollar bort farliga kemikalier

Infärgning av textilier är en av klädindustrins värsta miljöbovar. Nu har en forskare vid Lunds Tekniska Högskola utvecklat en reningsprocess som bara lämnar rent vatten efter sig.

Textilfärgning kvalar in som en av klädtillverkningens värsta miljöbovar. Vid färgningen frigörs svårnedbrytbara och skadliga kemikalier som alltför ofta släpps ut i grundvatten och åkermark.

Maria Jonstrup, doktorand i bioteknik vid Lunds Tekniska Högskola, har i sin avhandling utvecklat en ny, miljövänlig reningsprocess som bara lämnar rent vatten efter sig.

– På sikt borde den kunna användas av textilfabriker i Indien, Kina och Bangladesh. Om det fungerar i labskala är det ganska sannolikt att tekniken fungerar också skarpt, säger hon.

Under sitt avhandlingsarbete har hon laborerat med såväl svampenzymer som bakterier från textilindustriers och kommunala reningsverks avloppsvatten. Men det var först när hon kombinerade två slags reningsprocesser, en biologisk och en kemisk, som fullträffen kom.

I det biologiska steget bryter mikroorganismer ner färgerna. För att vara säker på att vattnet blir helt renat använder hon också lite kemikalier. Små mängder järn och väteperoxid i kombination med UV-ljus bryter sedan ner även de svåraste strukturerna.

Nu ska tekniken testas i större volymer vatten, vilket mer liknar de förutsättningar som finns i verklighetens textilfabriker. Utmaningen blir att studera hur UV-ljuset i det kemiska steget kan ersättas av vanligt solljus. Därefter är förhoppningen att tekniken ska testas skarpt, i en riktig fabrik.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.