Jordärtskockor blir till plast

I höst slår Sveriges första bioraffenaderi upp portarna. Där ska forskare hitta konkurrenskraftiga sätt att tillverka kemikalier av vanliga jordbruksprodukter.

Strax utanför Svalöv i Skåne håller Sveriges första bioraffinaderi för att göra kemikalier av jordbruksgrödor på att byggas. Där ska vete, hampa och andra växter omvandlas till kemikalier, plaster, färger, pet-flaskor, förpackningar, bläck, vitaminer och andra produkter som samhället behöver. Idag tillverkas allt detta av råolja.

– Eftersom oljan sinar är det bara en tidsfråga innan det blir en ren och skär nödvändighet att övergå till förnybara råvaror, säger Josefin Ahlqvist, projektkoordinator för Bioraffinaderi Öresund.

Under hösten 2011 beräknas anläggningen stå klar och kunna tas i drift. Till en början blir det mest forskning och testkörningar. Man kommer bland annat att prova med att utnyttja hampa, cikoria och jordärtskockor för att producera kemikalier och bioenergi. Fokus kommer att ligga på att producera kemikalier till konkurrenskraftiga marknadspriser. Av överblivet råmaterial ska man göra biogas, gödsel och djurfoder.

Satsningen är ett EU-finansierat Interreg-projekt och det ingår både svenska och danska deltagare i projektet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste