Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nya krav för upphandling av kaffe

Miljöstyrningsrådet presenterar nya krav som gör det lättare för upphandlare att ta miljö- och sociala hänsyn i upphandling av måltidstjänster.

Nya krav för upphandling av kaffe

Miljöstyrningsrådets uppdaterade miljö- och sociala krav för måltidstjänster och catering gäller även kraven för kaffe, te och kakao, både för storhushåll och för kaffeautomater.

Kraven för kaffe, te och kakao omfattar ekologisk produktion samt socialt ansvarsfull produktion av dessa produkter. Dessutom innehåller de krav på information som möjliggör smaktester, eftersom smaken påverkar upplevelsen av produkten och därmed också svinnet. Energikraven för automaterna uppdaterades vid årsskiftet.

Upphandling av måltidstjänst rör allt från måltider för förskola, skola, äldreboenden och sjukhus till matlådor för hemmiljö, festcatering och fikacatering. Här kan upphandlingskraven se olika ut. Ingår städning är det exempelvis relevant att ställa krav på städprodukterna och ingår distribution är det viktigt att ställa krav på fordon som kommer att användas. I de flesta fall är dock miljösmarta rutiner av godo; såsom krav på menyplanering och samt krav på livsmedel.

Kraven är framtagna för att underlätta för upphandlare att ta miljö- och sociala hänsyn och därmed bidra till att nå miljömålen genom att använda kraven i sina upphandlingar.

Läs mer om de nya upphandlingskraven för måltidstjänster och catering samt kaffe, te och kakao.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.