Senast 2040 gäller nya krav på andelen återvunnet material för en rad engångsplastprodukter. Till exempel ska andelen återvunnet material i plastflaskor uppgå till 65 procent. Det står klart efter att ministerrådet röstade igenom ”förordningen om förpackningar och förpackningsavfall” på måndagen, som nu blir bindande för alla EU-länder.
Nya förpackningsregler i EU ska minska avfall – detta gäller
EU Andelen återvunnet material i engångsplastflaskor ska uppgå till 65 procent senast 2040. Detta efter att EU:s ministerråd har antagit en ny förordning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Utöver kravet på andelen återvunnet material ska förpackningarnas storlek minskas så mycket det går för att begränsa avfall. Dessutom ska skadliga PFAS-ämnen minimeras i produkterna.
De nya kraven gäller följande produkter:
- Förpackade frukter och grönsaker med en totalvikt på mindre än 1,5 kilogram.
- Mat och dryck som serveras och konsumeras inom hotell, barer och restauranger
- Individuella portioner av kryddor, såser, mjölkkräm och socker i hotell, barer och restauranger
- Små engångsprodukter för kosmetika och toalettartiklar som används inom boendesektorn (till exempel schampo- eller kroppstvålsflaskor)
- Mycket lätta plastpåsar (till exempel de som erbjuds på marknader för lösa livsmedel)
Bakgrunden till förordningen är att mängden avfall från förpackningar ökar snabbare än mängden som återvinns. 2022 var förpackningsavfallet per person i EU nästan 186,5 kilogram, varav 36 var plastförpackningar. Med den gröna given har EU-kommissionens fokuset på cirkulär ekonomi ökat och i november 2022 lade kommissionen fram ett förslag till en förordningen om förpackningar och förpackningsavfall.
I mars 2024 nådde EU-parlamentet och ministerrådet ett avtal om förordningen efter två omgångar av informella förhandlingar. Trots detta dröjde det fram tills nu för förslaget att bli till bindande förordning.