Ny upphandlingsguide lanseras

Upphandling Nu lanserar Upphandlingsmyndigheten sin guide för hur man hanterar sysselsättningskrav vid upphandling. Modellen ska hjälpa såväl upphandlande myndigheter som företag.

Ny upphandlingsguide lanseras
Free images

Botkyrka kommun blir först ut med att använda den nya, nationella modellen för upphandlingskrav för sysselsättning. Kommunen är en av de aktörer som deltagit i arbetet med att ta fram modellen, som bygger på de krav som redan ställts i olika upphandlingar runt om i landet. Modellen är generell.

Patrick Amofah.
Patrick Amofah.

– Modellen är inte avsedd för någon speciell bransch. Det är upp till varje upphandlande organisation att besluta om de vill använda kraven i vissa typer av upphandlingar, säger Patrick Amofah, projektledare på Hållbarhetsenheten på Upphandlingsmyndigheten, till Miljö & Utveckling.

Både skarpa krav och dialogkrav

Förutom Botkyrka har Stockholms stad, Göteborgs stad, Helsingborgs kommun och Arbetsförmedlingen deltagit i arbetet. Sysselsättningskraven kan till exempel vara krav på praktik- eller lärlingsplats, eller en anställning, till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Modellen ger vägledning både till hur man arbetar med skarpa krav och dialogkrav.

– I modellen finns stöd för både så kallade skarpa krav och dialogkrav. Modellen rekommenderar inte det ena eller det andra, utan det avgörs i respektive upphandlande organisation och även i varje enskild upphandling, säger Patrick Amofah.

Han poängterar att upphandlingen inte får strida mot till exempel kollektivavtal.

Upphandlingsmodell för många olika aktörer

Även om det är en kommun som är först ut med att använda modellen, riktar den sig till många olika aktörer, som beslutsfattare och leverantörer. Modellen är inte fulländad, utan arbetet med den kommer att fortsätta.

– Vi jobbar vidare med en leverantörsprocess för att ge bättre stöd till leverantörerna. Dessutom ska vi utveckla indikatorer för uppföljning för att ge bättre möjlighet att mäta effekt med mera. Samt ge stöd till hur man tillsammans med arbetsintegrerande sociala företag kan använda reserverad upphandling för att skapa jobb, säger Patrik Amofah.

Här hittar du modellen. 

Läs mer: Social hållbarhet allt viktigare vid upphandling

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.