Ny standard för miljöinfo på gång

Nu ska det bli enklare för företag att göra jämförbara miljörapporter och hållbarhetsredovisningar. Arbetet med att ta fram en ny standard är i startgroparna.

Ny standard för miljöinfo på gång

Ett internationellt standardiseringsarbete för mer jämförbara miljörapporter är på gång. Sis leder den svenska arbetsgruppen. Bakgrunden är att många företag tar fram miljöinformation, i form av hållbarhetsredovisningar och miljörapporter, men att det saknas standarder för hur informationen ska systematiseras. Idag finns exempelvis GRI, Global reporting initiativ, som är en global standard för hållbarhetsredovisningar, men den nya standarden ska ta ett bredare grepp och sätta upp krav för hur företag ska ta fram kvantitativ miljöinformation.

– Det här blir en guide för alla som arbetar med miljörapporter. Företag och organisationer får tydligare veta vad de egentligen behöver göra för att nå upp till kraven, säger Raul Carlson, ordförande i den svenska arbetsgruppen.

Bättre kommunikation

Enligt honom blir den nya standarden, som väntas bli färdig i mitten av 2011, också en trygghet för konsumenterna som kan vara mer säkra på att miljöinformation grundas på samma principer.

Nu uppmanas företag att höra av sig med tips och synpunkter på standarden.

– Tydlig vägledning kan leda till mer framgångsrik miljökommunikation. Det är viktigt att alla som vill vara med och påverka den nya standarden är med i ett tidigt skede av arbetet, säger Anneli Rafiq, projektledare på Sis.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.