Ny miljömärkning lanseras

Avfall & Återvinning En miljömärkning för alla dem som återanvänder, lånar och lagar. Miljönär-vänlig lanseras för att uppmärksamma dem som minskar konsumtion och avfall.

Ny miljömärkning lanseras

Bakom den nya märkningen står Avfall Sverige tillsammans med landets kommuner. Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige, berättar om bakgrunden till kampanjen.

– Vi är duktiga på att ta hand om vårt avfall och att återvinna. Men problemet är att det genereras mer och mer avfall genom vår konsumtion. Vi vill uppmuntra en mer hållbar konsumtion, att laga, låna och återvinna mer.

Ordet miljönär anspelar på att både miljön och vår ekonomi blir vinnare om vi konsumerar mer hållbart. För att en verksamhet ska få märka sig som Miljönär-vänlig krävs att huvudverksamheten handlar om hållbar konsumtion.

– Som second handbutiker, skomare och bibliotek. Det finns även gränsfall, till exempel jeansbutiker som lagar gamla jeans, men eftersom deras huvudverksamhet handlar om att sälja nya kläder kan de inte godkännas, säger Anna-Carin Gripwall.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.