nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Ny lag ska öka tillgången till förnybara drivmedel

  • Annons 1

År 2010 ska användningen av biodrivmedel och andra förnybara drivmedel utgöra minst 5,75 procent av den totala användningen av bensin och diesel för transporter föreslog regeringen i samband med att de lämnade ifrån dig ett lagförslag om tillgång till förnybara drivmedel till riksdagen. Enligt förslaget ska mackar och andra som säljer bränsle bli skyldiga att sälja minst ett förnybart drivmedel. Tanken är att lagen ska träda i kraft första februari nästa år och utbyggnaden ska sedan successivt ske fram till 2009. I första fasen kommer de som säljer mer en 3 000 kubikmeter bensin eller diesel per år att beröras. De mackar som säljer mindre än 1 000 kubikmeter fossila bränslen varje år kommer inte att beröras.

– Den nya lagen kommer både att säkerställa att det finns en god tillgång till förnybara bränslen och underlätta introduktionen av miljöbilar, säger miljöminister Lena Sommestad

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.