Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Nu kommer miljömärkta försäkringar

En kund som väljer en Bra Miljöval-försäkring ska till exempel kunna lita på att bolagets reparationsarbete är miljöanpassat. Nu lanseras miljömärkning för sakförsäkringar.

Nu kommer miljömärkta försäkringar

Bakom kriterierna för miljömärkning av sakförsäkringar står Naturskyddsföreningen och deras Bra Miljöval.

– Den miljömedvetna konsumenten har inte fått mycket hjälp när den velat teckna den bästa försäkringen ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval.

Ingen kolkraft

För att få märkningen krävs det bland annat att försäkringsbolaget styrt om kapitalplaceringarna mot miljö, de får exempelvis inte investera i kolkraft, alkohol eller vapen. De ska även ha arbetat med att minska kontorens energiförbrukning men också se till att reparationsarbete utförs på ett mer miljöanpassat vis.

– I bilverkstaden och hos byggfirman finns många viktiga val att göra.En verkstad som ska reparera en krockad bil gör enormt många val av reservdelar, kemikalier, material och produkter. Om försäkringsbolagens miljardomsättning av reparationsarbete utförs med miljövänligt material får det en stor positiv påverkan på miljön, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Eva Eiderström hoppas nu att miljöaspekten ska bli en konkurrensfaktor för försäkringsbranschen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.