nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I Norge är elbilar mycket vanligare än i Sverige och det är ofta kö till laddstationerna. Den nya laddstationen i Nebbenes är en del i ett nät av laddstationer som nu byggs för att knyta samman de största städerna i Norge.

Norge får världens största laddstation för elbilar

Norska Nebbenes får världens största laddstation. Stationen är del i ett nytt infrastrukturnät som ska koppla ihop Norges stora städer.

  • Annons 1

Nebbenes ligger mittemellan Oslo, Lillehammer och Elverum i Norge.

Det är Tesla och Fortum Charge & Drive som står bakom den den nya stationen i Nebbenes där totalt 28 elfordon nu kan ladda samtidigt. Innan årets slut ska Fortum Charge & Drive ha byggt upp snabbladdningsstationer av modellen CCS/CHAdeMO, var femte mil längs motorvägarna mellan Oslo och Trondheim, Oslo och Kristiansand, Kristiansand och Stavanger samt Stavanger och Bergen. Längre norrut byggs nätet av laddstationer ut mellan Trondheim och Bodø.

– Under det här året har vi hittills installerat 160 nya snabbladdare i Norge, och många fler blir det innan årets slut, säger Jan Ihle Haugen, landsansvarig för Fortum Charge & Drive i Norge.

Mer elbilar till Sverige

När elfordon och laddhybrider är storsäljare i Norge går det desto trögare i Sverige. På fredagen gick ett 40-tal aktörer på elbilsmarknaden ut med ett upprop där de skrivit ned vad som krävs för att marknaden för elfordon ska ta fart även i Sverige. Fortum Charge & Drive är initiativtagare tillsammans med Energiföretagen Sverige. Bland annat vill de att alla boende i flerbostadshus ska ha rätt till en laddplats och att fordonsskatten och reglerna kring förmånsvärde i tjänstebilsbeskattningen måste anpassas så att eldrift lönar sig bättre.

– Elbilarnas och laddinfrastrukturens tekniska utveckling har kommit så långt att en större marknadsintroduktion är möjlig. Men för att nå dit, behövs en rad mindre förenklingsåtgärder. Dessa har vi nu samlat, säger Henrik Wingfors, ansvarig för elfordon på Energiföretagen Sverige.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4